Terugkeer Nikita Mazepin naar de Formule 1 mogelijk gemaakt door Europees Hof van Justitie

Haas F1 team
Haas F1 team

Het Hof van Justitie van de Europese Unie heeft de sancties in het kader van de Russische invasie in Oekraïne opgelegd aan Nikita Mazepin opgeschort. Daardoor is het voor Nikita Mazepin theoretisch mogelijk om een F1-comeback te maken.

Toen Rusland begin 2022 buurland Oekraïne binnenviel verloor Nikita Mazepin zijn racezitje bij het Haas F1 team. Daarnaast werden ook vanuit Europa sancties opgelegd aan Nikita Mazepin en dit omwille van de nauwe banden van hemzelf, maar vooral ook zijn vader, met Russisch president Vladimir Poetin.

Na een nieuwe zitting bij het Hof van Justitie van de Europese Unie werd beslist dat Nikita Mazepin opnieuw aan de Formule 1 mag deelnemen, dit uiteraard mocht hij een racezitje bij een team vinden.

“In een nieuwe beslissing heeft het Hof Nikita opnieuw gelijk gegeven omdat er nog steeds de behoefte is aan voorlopige maatregelen om ernstige en onherstelbare schade aan de atleet te voorkomen”, zo liet het juridische team van Nikita Mazepin tegenover ‘TASS’ weten. “De Raad van de EU heeft geen overtuigend bewijs van het tegendeel geleverd. Mazepin blijft het recht behouden om de Europese Unie binnen te komen om zich te kwalificeren voor teams, deel te nemen aan de Formule 1 en andere wedstrijden. Hij mag ook inkomsten ontvangen in verband met raceactiviteiten en onderhandelen met sponsors.”

Grote vraag is echter welk team met Nikita Mazepin in zee zou willen gaan. Tijdens zijn debuutseizoen presteerde Mazepin niet meteen schitterend en uiteraard zullen zijn nationaliteit en de familiebanden met Poetin voor veel teams een hinderpaal blijven om de Rus een racezitje te geven.