Toro Rosso ziet een Japanse rijder wel zitten

Teambaas Franz Tost verklaart dat Toro Rosso vroeg of laat wel een zitje aan een Japanse rijder wil geven als deel van hun samenwerking met Honda.


Met Pierre Gasly en Brendon Hartley heeft Toro Rosso twee rijders die al een lange relatie met Red Bull hebben. Partner Honda verleent ook steun aan haar eigen rijders en het lijkt enkel een kwestie van tijd voor we een Japanner achter het stuur van een Toro Rosso-bolide zullen zien.

Honda heeft dit jaar met Nirei Fukuzumi en Tadasuke Makino twee rijders die in de Formule 2 aan de slag zijn. Fukuzumi eindigde vorig jaar derde in het GP3-kampioenschap en maakt theoretisch gezien het meeste kans op een zitje in de nabije toekomst.

Toro Rosso-teambaas Franz Tost staat niet weigerachtig tegenover Fukuzumi als optie voor het volgende seizoen.

“Natuurlijk is er de link met Honda en vroeg of laat willen we een Japanse rijder,” aldus de Oostenrijker. “Het ligt in zijn handen, als hij goede prestaties neerzet zullen we wel zien.”

Door zijn derde plaats in de GP3 vorig jaar behaalde Fukuzumi vijftien punten op zijn superlicentie. Als hij die dit jaar wil behalen moet hij minstens in de top vier eindigen dit seizoen maar het seizoen is in mineur gestart voor de Japanner. Na zes races staat de teller van Fukuzumi op 1 schamel punt en staat hij op een achttiende plaats in het kampioenschap. Zijn landgenoot Makino doet niet veel beter met een zeventiende plaats en drie punten meer.

Een Japanse rijder achter het stuur van een Toro Rosso krijgen maakt ook deel uit van de onderhandelingen om vanaf volgend jaar de hoofdmacht Red Bull van Honda-motoren te voorzien.

“Het is belangrijk voor Honda om de Formule 1, en de autosport in het algemeen, weer populair te maken in Japan,” aldus Honda Motorsport-baas Masashi Yamamoto. “In die zin is het belangrijk om een F1-rijder te hebben. De Formule 2-rijders vechten om het kampioenschap, zij moeten hun superlicentie behalen.”

“Het is ook evident dat als we er een team bijnemen het voor ons gemakkelijker wordt om ergens een rijder te stallen.”

Het kan voor Red Bull ook nog handig worden om een rijder achter de hand te hebben met het oog op volgend jaar. Indien Ricciardo het team verlaat en Carlos Sainz zijn uitleenbeurt aan Renault veranderd ziet in een vast contract is het niet ondenkbaar dat Pierre Gasly naar Red Bull promoveert in 2019.

Op die manier komt er minstens een plaatsje vrij bij Toro Rosso en de stoel van Brendon Hartley lijkt ook met de week wankeler te staan. De Nieuw-Zeelander kent een moeizaam seizoensbegin nadat hij vorig jaar verrassend terug opgenomen werd in het Red Bull-programma.

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sale Solden 2023Sale Solden 2023
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sale Solden 2023Sale Solden 2023