Toto Wolff: “Enkel Michael Masi vervangen is niet de oplossing”

F1
F1

Mercedes-teambaas Toto Wolff vindt dat de FIA het hele proces van het maken van een beslissing door de stewards moet herbekijken, enkel Michael Masi vervangen zou geen oplossing zijn.

De seizoensfinale in Abu Dhabi was een bittere pil voor Toto Wolff en het Mercedes-team en die is overduidelijk nog niet verteerd. Door de controversiële safety car-procedure aan het einde van de race was Lewis Hamilton plots een vogel voor de kat voor een aanstormende Max Verstappen op vers rubber en dat kostte hem ook een achtste wereldtitel.

Maar de bewuste procedure in Abu Dhabi was geen alleenstaand geval, Masi had in de loop van het seizoen nogal vreemde beslissingen genomen. Maar de FIA wil uit de fouten van 2021 leren en met een propere lei beginnen aan 2022 en daarom heeft het beloofd om alles grondig te onderzoeken.

Toto Wolff wil echter wel benadrukken dat niet enkel de beslissingen van Masi moeten bekeken worden maar dat het probleem vooral bij de wortels moet aangepakt worden. Hoe komen de stewards ertoe om een bepaalde beslissing te nemen, dat is volgens de Oostenrijker het grote probleem.

“Het is een groter probleem,” zei Wolff, geciteerd door de Spaanse editie van Motorsport.com. “Mijn waarden zijn gewoon niet verenigbaar met de beslissingen die zijn genomen.”

“Het gaat niet alleen om het vervangen van de racedirecteur. Het hele besluitvormingssysteem moet worden verbeterd.”

“Het is één ding om hard te rijden en verschillende standpunten te hebben tussen rijders en teams, dat is normaal. Maar inconsistente beslissingen van de stewards leiden onvermijdelijk tot controverse, veel daarvan zijn totaal onnodig.”

De Oostenrijker zegt dat de wedstrijdleiding gedurende het hele seizoen inconsistent was in het nemen van beslissingen en hij geeft toe dat dit soms ook in het voordeel van Mercedes was.

“Maar deze laatste beslissing had de grootste impact. En vanuit sportief oogpunt was het catastrofaal, want het besliste het wereldkampioenschap.”

“Soms waren we het slachtoffer en soms hadden we meer geluk.”

Wolff wou Michael Masi niet rechtstreeks beschuldigen van een beslissing gemaakt te hebben om van de finale in Abu Dhabi een echt spektakelstuk te maken maar hij wilde wel nog kwijt dat hij vindt dat de sport in alle gevallen de hoofdzaak moet blijven en niet het vermaak. 

“Zoiets zou ik nooit zeggen, want uiteindelijk zorgen we voor entertainment, maar dat entertainment moet de sport volgen en niet andersom,” aldus Wolff.

“Stefano Domenicali, de CEO van F1, is een echte raceman en zou niet geïnteresseerd zijn in het ingrijpen in de races voor de entertainment-factor.”

“Ik kan niet beoordelen onder welke druk de racedirecteur op dat moment staat, maar de regels zijn de regels.”

“Ik ben er zeker van dat wij allemaal, de teams, de rijderss, de FIA en de F1 zelf, de manier waarop beslissingen worden genomen kunnen verbeteren, zodat de klasse sterker wordt.”

“Hoewel deze situaties erg pijnlijk zijn, zijn het ook kansen om te veranderen en te verbeteren.”

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022