Toto Wolff komt terug op omstreden seizoensfinale Abu Dhabi: “Max is een verdiende kampioen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Mercedes-teambaas Toto Wolff laat een jaar na de controversiële race in Abu Dhabi weten dat hij vindt dat Max Verstappen een verdiende kampioen is. 

Vorig jaar werd Max Verstappen voor de eerste keer wereldkampioen en dat verliep niet zonder slag of stoot. Na een spannend seizoen waarin Verstappen en Hamilton meermaals in de clinch gingen werd de strijd om de wereldtitel beslecht in de allerlaatste ronde van het seizoen, door een controversieel tussenkomst van de safetycar dan nog wel.

Zowel Toto Wolff als Lewis Hamilton hebben er nooit een geheim van gemaakt dat de manier waarop Hamilton naast een achtste wereldtitel greep hen zwaar op de lever lag. In een gesprek voor de Podcast ‘Beyond the grid’ laat Toto Wolff weten dat hij denkt dat het voor Hamilton nu wel een afgesloten hoofdstuk is.

“Ik denk niet dat Hamilton daar nog last van ondervindt,” aldus Wolff. “Hij weet hoe hij zich moet focussen op zijn werk.”

“Abu Dhabi 2021 zal ons een lange tijd achtervolgen, misschien wel voor altijd, maar dat gebeurt vooral als je stil gaat zitten en begint na te denken over de beslissingen die in de laatste minuten genomen werden die in strijd waren met de reglementen. Maar daar denk je niet meer aan tijdens de raceweekends.”

“We hebben het achter ons gelaten. Ik persoonlijk alleszins, toen we het resultaat aanvaard hebben. We wilden niet naar de rechtbank gaan, ook al hadden we misschien wel een goed zaak. We wilden de titel niet in de rechtbank winnen.”

“Max is een verdiende kampioen, Lewis is dat ook. Die bewuste dag was het ‘moge de beste winnen’ maar dat is niet wat er gebeurd is.”

Het liefst zou Wolff het hele verhaal achter zich laten en naar de toekomst kijken: “Het is gedaan, de beslissing is gevallen. We zouden er niet meer over moeten doorbomen.”

“Max is een tweevoudige wereldkampioen, een verdiende wereldkampioen. Er zijn fouten gemaakt, de FIA heeft dat toegegevn en nu moeten we verdergaan.”

“Dat betekent niet dat ik er nooit meer zal aan terugdenken want eerlijkheid is erg belangrijk en de stopwatch liegt nooit. Misschien een klein beetje.”