Toto Wolff: “Mercedes heeft zes tot twaalf maanden achterstand op Red Bull”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Uit de eerste twee races van het nieuwe F1-seizoen is volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff gebleken dat Mercedes zo’n zes tot twaalf maanden achterstand heeft op Red Bull.

Al na de eerste race in Bahrein liet Toto Wolff verstaan dat hij dit seizoen de handdoek gooit en dat Mercedes vooral zal moeten hopen op een veel beter seizoen volgend jaar. Dit jaar ligt de wereldtitel volgens Toto Wolff buiten bereik. 

Het veelbesproken ‘zero sidepod-design’ zal volgens Wolff niet voldoende ontwikkeld kunnen worden om Red Bull bij te benen. Bij Mercedes willen ze nu de wagen agressief in een andere richting ontwikkelen en afstappen van hun eigen concept. Desondanks zal er nood zijn aan een enorme ontwikkelingssnelheid om Red Bull bij te benen.

“Ik denk dat we momenteel ongeveer zes tot twaalf maanden achterstand hebben, dat is de tijd die we nodig hadden om te weten te komen wat er mis was met de wagen in 2022,” aldus Wolff. “Dat betekent dat we onze ontwikkelingssnelheid moeten verdubbelen, we moeten een sterkere en meer logische ontwikkeling van de wagen hebben.”

“De vooruitgang die Red Bull met haar ontwikkelingen zal boeken zal ook kleiner zijn naarmate dat de wagen matuurder wordt.”

Red Bull heeft door het feit dat het wereldkampioen werd en een inbreuk pleegde op het. budgetplafond minder windtunneltijd. Dat kan volgens Toto Wolff helpen. Tegelijkertijd bestaat echter het risico dat Red Bull tot aan de volgende ingrijpende reglementswijziging in 2026 de Formule 1 zal blijven domineren.

“Dat is inderdaad een risico,” aldus Wolff. “Dit is echter een kampioenschap op drie vlakken: op het vlak van het budgetplafond, technisch en sportief.”

“We zullen alle aspecten goed voor elkaar moeten krijgen om onze relatieve performance tegenover Red Bull te verbeteren en hen uit te dagen.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print