Toto Wolff: “Michael Masi was een blok aan het been van de FIA geworden en kan geen kritiek verdragen”

F1
F1

De teambaas van Mercedes Toto Wolff neemt geen blad voor de mond als het gaat over de voormalig racedirecteur van de FIA Michael Masi en noemt hem “een blok aan het been van de FIA.”

Hoewel het er lang naar uitzag van wel heeft Michael Masi de nasleep van de seizoensfinale vorig jaar in Abu Dhabi niet overleefd. Zijn beslissing om de gedubbelde wagens tussen Hamilton en Verstappen zich te laten ontdubbelen en het tot een shootout te laten komen in de laatste ronde tussen de twee titelrivalen was dan ook erg controversieel. 

Na de race werd er een onderzoek gevoerd naar de gebeurtenissen tijdens de laatste race van 2021 en dat kostte Masi uiteindelijk de kop. De wedstrijdleiding onderging ondertussen ook een grondige make-over maar de teleurstelling bij Toto Wolff zit diep. De Oostenrijker heeft eerder al laten weten dat hij Masi nooit meer wil tegenkomen of spreken.

Ook nu nog gaat Wolff er in een gesprek met ‘Press Association’ met gestrekt been in. Hij heeft het over een lunch die hij voorafgaand aan de GP van Abu Dhabi had met Masi en daar  beschrijft hij de Australiër als iemand die geen kritiek kan verdragen.

 “Het is heel interessant omdat ik op de woensdag voor de race met hem heb geluncht”, herinnerde Wolff zich.

“En ik zei tegen hem: ‘Ik wil je echt zeggen, zonder je te betuttelen, dat je kritiek moet incasseren en je van daaruit moet ontwikkelen. Lewis doet het elke dag, maar jij bent de man die het altijd beter lijkt te weten’.”

“Het ging er niet om hem te beïnvloeden maar om echt mijn eerlijke feedback te geven dat hij de mening van buitenaf niet moet blokkeren als zijnde gewoon fout.”

Wolff gaat verder en hij zegt dat Masi door zijn koppige houding ook met anderen in de paddock overhoop lag.

“Je hoort van de rijders en hoe de rijdersbriefings werden geleid door Masi en sommige van de jongens zeiden dat het bijna respectloos was hoe hij sommigen van hen behandelde,” voegde Wolff eraan toe.

“Er is een organisator van één van de races in het Midden-Oosten die zei dat hij zo opgelucht was dat hij weg was omdat hij zoveel verwijten van hem kreeg.”

“Hij was gewoon immuun voor elke feedback en zelfs vandaag heeft hij niet goed ingezien dat hij iets fout heeft gedaan.”

“Hij was een blok aan het been voor de sport omdat iedereen maar bleef praten over Abu Dhabi en de wedstrijdleider, en de wedstrijdleider zou niet iemand moeten zijn waar mensen over praten, maar iemand die zijn werk doet en ervoor zorgt dat de race volgens de regels wordt verreden.”

Over de opvolger van Masi, Niels Wittich, is Wolff dan weer meer te spreken. Al vindt hij ook dat hij zichzelf niet mag verliezen in het hameren op reglementen over sieraden zoals in Australië het geval was.

 “Hoe hij de eerste paar races heeft gerund was respectvol, solide en hij heeft geen voet verkeerd gezet,” zei Wolff.

“Maar is dat juwelenverbod een strijd die hij in dit stadium moet voeren? Als het echter de grootste onfortuinlijke misstap van een racedirecteur blijkt te zijn, zou ik het wel duizend keer pikken.”

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023