Toto Wolff ontkent onthulling over sterk teruggeschroefde Mercedes-motoren in 2014: “Misschien had hij die indruk”

Daimler Media
Daimler Media

Deze week was voormalig technisch directeur van McLaren en Mercedes, Paddy Lowe, te gast in de podcast ´Beyond The Grid´en de Brit onthulde daar dat Mercedes in 2014 met teruggeschroefde motoren reed.

Sinds de hybride -technologie haar intrede deed in 2014 domineert Mercedes de Formule 1 op haast ongeziene wijze. Het merk met de ster slaagde er van bij het begin in om een motor te bouwen die, zeker in de beginperiode, een paar klassen sterker was dan de krachtbronnen van de concurrentie. 

Volgens de voormalige technische directeur Paddy Lowe reden de ‘Silberpfeile’ in 2014 zelfs met teruggeschroefde motoren rond omdat anders het verschil te groot zou geweest zijn en de Formule 1 mogelijk zou ingegrepen hebben door de regels aan te passen.

“In de kwalificatie hebben we de motor nooit op toeren laten komen voor Q1 en Q2, hij draaide in een soort stationaire modus. De discussie ging dan over hoe hard we de motor moesten laten draaien voor Q3.”

“Ik kreeg dan van Toto te horen: ‘Dat is te veel, dat is te veel’. Maar ik dacht: ‘Maar als we de pole niet halen, zien we eruit als een stel sukkels’.”

Op zaterdag was er volgens Lowe dan ook steevast een discussie over hoeveel vermogen er mocht gegeven worden om de voorsprong niet te groot te laten worden maar tegelijkertijd moest er ook gezorgd worden dat het niet de verkeerde kant uitging.

“Eigenlijk ging dat best lang door. Gedurende het grootste deel van 2014 heeft die motor nooit op vol vermogen gestaan voor de kwalificatie.”

Deze bewering werd in Portugal onder de neus van Mercedes-teambaas Toto Wolff geschoven maar die ontkent dat Mercedes in 2014 zand in de ogen van de concurrentie gestrooid heeft door met een teruggeschroefde motor aan te treden.

“Ik denk dat Paddy op een andere plaats was dan ik,” aldus Toto Wolff op de persconferentie op vrijdag in Portugal. “Het is niet zo dat je een motor terugschroeft alleen maar om de reglementen in jouw richting te laten aanpassen.” 

“We waren zeer competitief in 2014 en ik denk dat iedereen dat kon zien. Het was het begin van een periode met een nieuwe regelgeving die toch niet zou worden aangepast. Dus ja, misschien had Paddy die indruk,” besloot Wolff.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Sinterklaas 2022Sinterklaas 2022