Toto Wolff: “Wat met Red Bull en Ferrari is gebeurd na jaren van dominantie was niet hetzelfde”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Heeft Mercedes zo’n grote achterstand op Red Bull en Ferrari opgelopen dat het tot aan het nieuwe motorreglement in 2026 niet meer zal kunnen terugkeren naar de absolute top? Volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff is dat niet het geval maar zal er wel hard moeten gewerkt worden om terug te keren naar de absolute top.

“Uiteraard hebben we het erover gehad,” gaf Toto Wolff deze week toe. “We analyseren wat in het verleden de redenen zijn geweest waarom teams die domineerden plots minder goed presteerden.”

“Je kan dat redelijk eenvoudig samenvatten. Regels die veranderd zijn, mensen die het team verlaten, bandencompounds die ingrijpend gewijzigd werden.”

“Dat beseffen we erg goed en we zijn ons ook bewust van de reglementswijzigingen. We zaten fout maar al onze andere sterke punten zijn nog steeds aanwezig.”

“We hebben dezelfde organisatie, dezelfde capaciteiten, dezelfde financiële middelen. Ik denk dat we het voor elkaar zullen krijgen en de vinger op de wonde zullen kunnen leggen. We moeten de dingen wat goed afstemmen en zien te begrijpen.”

Volgens Toto Wolff is er ook een wezenlijk verschil tussen de terugval van Mercedes na enkele jaren van dominantie en wat daarvoor Ferrari en Red Bull overkwam. Bij Ferrari vielen toen bijvoorbeeld Jean Todt, Ross Brawn en Michael Schumacher weg, terwijl ook Red Bull een enorme wijzigingen in de Formule 1 moest ondergaan.

“Ze verloren de top van het team en een erg belangrijke rijder,” aldus Wolff. “Ik denk dat je de terugval duidelijk daaraan kan toeschrijven.”

“Bij Red Bull was er een fundamentele wijziging wat betreft de regels rond de power unit en ze hadden geen fabrieksdeal. Het waren fundamentele aspecten die gewijzigd werden.”