Toto Wolff wil meer duidelijkheid van de F1 over het gebruik van ‘rode vlaggen’

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Volgens Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff moet er meer duidelijkheid verschaft worden over het gebruik van de ‘rode vlag’ tijdens de F1-races.

Afgelopen weekend werd tijdens de GP van Australië de rode vlag maar liefst drie keer bovengehaald, dit vaak tot grote verrassing van de teams. Verschillende rijders deden eveneens hun beklag over het gebruik van de rode vlag afgelopen weekend. Zo was er bijvoorbeeld een rode vlag toen Alex Albon crashte in de zevende ronde en ook een rode vlag omwille van de crash en brokstukken van Kevin Magnussen. Vooral die twee rode vlaggen leidden tot discussie terwijl de laatste rode vlag plaatsvond tijdens de crash met verschillende wagens tijdens een staande herstart.

“We zagen die twee eerste rode vlaggen helemaal niet aankomen,” aldus Wolff. “Staande herstarts zijn ook een geweldige entertainment-factor.”

“Voor de toekomst moeten we weten wanneer er een rode vlag wordt getoond, wanneer is het een safety car of een virtuele safety car? Ik denk dat ze tijdens die incidenten ook een (virtuele) safety car had kunnen gebruiken.”

“Voor mij is het geen probleem dat er een VSC, safety car of rode vlag wordt gebruikt, zo lang je maar begrijpt wanneer en waarom, zodat je er mee rekening kan houden. Laat ons samen bepalen wanneer een VSC, safety car of rode vlag noodzakelijk is.”