Trekt Mercedes eind 2020 de stekker uit haar F1-team?

Volgens Ralf Bach van het Duitse ‘Auto Bild’ is het niet ondenkbaar dat Mercedes haar fabrieksteam van de hand doet en vanaf 2021 verder gaat als motorenleverancier.


Deze week waren alle ogen gericht op de nieuwe CEO van Daimler Ola Kallenius. Die kwam in Londen op de Capital Market Days aan de aandeelhouders, investeerders en medewerkers uitleggen hoe hij de Duitse autogigant weer op de rails wil krijgen na het dieselschandaal.

Tegen 2022 wil de Zweed ongeveer 1,4 miljard Euro besparen maar aan een uitstap uit de Formule 1 denkt hij naar eigen zeggen momenteel niet. “We zijn zes keer op rij wereldkampioen geworden. Dat is een unicum en het heeft zijn vruchten afgeworpen op marketinggebied,” aldus Kallenius.

De woordkeuze van Kallenius is op zijn minst opmerkelijk te noemen, hij denkt ‘momenteel’ niet aan een uitstap maar hij geeft ook geen garanties voor de toekomst. Er mag dus uit geconcludeerd worden dat Mercedes volgend jaar zeker aan de start zal staan met een fabrieksteam en als motorenleverancier maar wat na 2020?

Volgend jaar loopt de huidige ‘Concorde agreement’ af en als Mercedes geen zin heeft in een miljoenenboete door niet aan de start van het wereldkampioenschap te verschijnen zijn ze verplicht om deel te nemen. De vraag is echter of ze in Stuttgart nog zin hebben om een nieuwe overeenkomst van vijf jaar te ondertekenen.

Volgens een betrouwbare bron van ‘Auto Bild’ overweegt Mercedes om haar fabrieksteam van de hand te doen en de belangrijkste gegadigden zouden de Amerikaan Roger Penske zijn en de Rus Nikita Mazepin.

Penske kocht onlangs de rechten op de IndyCar en heeft sinds jaar en dag een goede relatie met Mercedes. Hij onderhandelde bijvoorbeeld mee toen ze in 1995 met McLaren in zee gingen en zijn auto’s wonnen de Indy 500 met krachtbronnen van Mercedes.

De efficiënte hybride-motoren van de Formule 1 passen wel in de toekomstvisie van Kallenius en daarom zal het legendarische merk met de ster waarschijnlijk aanwezig blijven als motorenleverancier. Onlangs raakte bekend dat Mercedes naast McLaren, Racing Point en Williams ook een aanbod gedaan heeft aan Red Bull om motoren te leveren.

Als Mercedes verder gaat met een eigen team, of het toekomstige Penske-team, zou dat betekenen dat ze aan vijf teams motoren zouden leveren als Red Bull toehapt. Daarom zijn ze er bij Red Bull zo goed als zeker van dat Mercedes in de toekomst alles op een toekomst als motorenleverancier zet. Kallenius had het immers ook over het feit dat de motoren van Mercedes op dezelfde manier in de markt kunnen gezet worden zoals een volwaardig team.

Wordt ongetwijfeld vervolgd…

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022