“Twee teams hebben personeel gelokt met ongelooflijke salarissen”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens McLaren-teambaas Andreas Seidl was het voor twee teams mogelijk om personeel te lokken, ondanks het budgetplafond.

Er is de laatste dagen veel te doen over het budgetplafond in de Formule 1. Binnen afzienbare tijd zal de FIA met de cijfers van 2021 voor de dag komen en er doen geruchten de ronde dat twee teams zich niet aan de regels hebben gehouden, namelijk Aston Martin en Red Bull. 

Red Bull ontkent alvast dat ze de regels overtreden hebben en dreigt zelfs met verdere stappen tegen de teams die hen verdacht maken. McLaren-teambaas Andreas Seidl noemt geen namen maar heeft wel opgemerkt dat er bepaalde teams hogere lonen kunnen betalen dan andere maar hij benadrukt dat hij denkt dat de FIA een eerlijk oordeel zal vellen.

“Nu ik zelf in de afgelopen twaalf tot achttien maanden de audit van de FIA heb meegemaakt, die op een zeer grondige en ijverige manier is uitgevoerd, ben ik er absoluut van overtuigd dat de vaststelling van de cijfers op een absoluut correcte manier kan gebeuren, met vergelijkbare cijfers tussen de verschillende organisaties,” zei hij. “Ik heb daar geen enkele twijfel over.”

“Nu is het gewoon belangrijk dat er volledige transparantie is over wat er feitelijk gebeurt, want het is duidelijk dat als iemand meer geld uitgeeft dan het plafond, dat er een prestatievoordeel is.”

Als het over zijn eigen team gaat weet Seidl dat er bespaard moest worden op personeel en dat er mensen moesten ontslagen worden. Toch waren er volgens Seidl andere teams die het personeel van McLaren betere voorstellen kon doen en daar plaatst de Duitser vraagtekens bij.

“Vooral van twee teams was er een ongelooflijk agressieve rekrutering gaande, waarbij ongelooflijke salarissen en bedrijfsvoordelen op tafel werden gegooid. We vragen ons allemaal af hoe dit mogelijk is in deze nieuwe wereld van de Formule 1 en onze mensen dagen ons natuurlijk uit als we alles goed doen aan onze kant.”

“Daarom zijn we gewoon blij met duidelijkheid hierover. Uiteindelijk zullen we erachter komen of we misschien iets gemist hebben aan onze kant of dat er daadwerkelijk overtredingen aan de gang waren en hebben we een duidelijke verklaring waarom bepaalde teams bepaalde dingen kunnen doen die we onze mensen gewoon niet konden bieden.”

Over de straffen die aan eventuele overtredingen moeten vasthangen is Seidl duidelijk. Hij vindt dat het veranderen van resultaten van kampioenschappen uit het verleden een optie moet zijn indien nodig.

“Uiteindelijk zijn de financiële regels nu even belangrijk als de sportieve of de technische,” zei hij. “Er is geen verschil.”

“Het is heel belangrijk dat de FIA ervoor zorgt dat ze er goed op toeziet, ze handhaaft en de juiste sancties instelt als er een overtreding is, zelfs als dat gevolgen heeft voor de resultaten van een kampioenschap uit het verleden.”

Profiteer tijdens CYBER WEEKEND van unieke aanbiedingen: OP=OP!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Black Friday 2022Black Friday 2022