Vader van Jules Bianchi: “Ik wil gerechtigheid voor mijn zoon”

Phillippe Bianchi, de vader van Jules Bianchi, ondernam na het overlijden van zijn zoon gerechtelijke stappen tegen de FIA, de Formule 1 en Marussia. “Ik wil gerechtigheid”, aldus Philippe Bianchi.

Het is vandaag exact een jaar geleden dat Jules Bianchi overleed aan de gevolgen van zijn verschrikkelijke crash tijdens de GP van Japen in 2014. De Fransman ging in de striemende regen van de baan en knalde tegen een kraanwagen die de wagen van Adrian Sutil aan het wegtakelen was.

Bianchi was zo’n negen maanden een strijd op leven en dood aan het voeren maar moest zich uiteindelijk gewonnen geven en overleed op 17 juli 2015. Hij was daarmee de eerste rijder sinds Ayrton Senna die overleed aan de gevolgen van een crash tijdens een F1-race.

Verschillende onderzoeken werden gevoerd om de oorzaak en de schuldige van de crash aan te duiden. Volgens het onderzoek van de FIA vertraagde Bianchi niet voldoende in de regen toen er dubbel geel gezwaaid werd. De schuld van de crash werd dan ook grotendeels bij Bianchi zelf gelegd.

Tijdens het raceweekend in Monaco raakte echter bekend dat de familie van Bianchi gerechtelijke stappen onderneemt tegenover de FIA, de Formule 1 en Marussia, het team waarvoor Bianchi op het moment van zijn crash reed. Volgens de familie is één of meerdere van deze partijen mee verantwoordelijk voor de dood van Bianchi.

Philippe Bianchi, de vader van Jules Bianchi, vindt dat zijn zoon eerherstel verdient en niet als schuldige mag aangeduid worden voor de crash en vervolgens zijn dood.

“Ik heb het allerbelangrijkste in mijn leven verloren en ik heb nu niets te verliezen,” aldus Phillippe Bianchi tegenover ‘CNN’. “Ik wil dat de herinnering aan Jules correct is. Het is onaanvaardbaar voor mij en zijn moeder dat mensen zeggen dat het Jules zijn verantwoordelijkheid was.”

“Rechtvaardigheid voor Jules, dat is mijn motivatie. Ik weet dat Jules onder ons is en het is onaanvaardbaar dat hij hoort zeggen dat het zijn verantwoordelijkheid is. Uiteraard moet de Formule 1 spectaculairder zijn, maar gevaarlijker? Dat is gewoonweg dom. Je moet dingen veranderen en meer veiligheid hebben want mijn zoon is dood.”

Sinds de crash van Bianchi werden er heel wat maatregelen genomen om de veiligheid in de Formule 1 te verbeteren. Zo werd de starttijd van enkele races aangepast en werd onder meer ook de virtuele safety car geïntroduceerd.
a:0:{}
James Vowles, hoofdstrateeg bij het Mercedes F1 team, legt ons uit hoe de verschillende strategieën tijdens de GP van Hongarije geanalyseerd werden en hoe er door het Mercedes F1 team op werd gereageerd.
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print