Valtteri Bottas: “Ik zat bij Mercedes jarenlang in een ontkenningsfase”

Valtteri Bottas en Lewis Hamilton
Valtteri Bottas en Lewis Hamilton

Volgens Valtteri Bottas beleefde hij tijdens zijn vijf seizoenen bij Mercedes, waar hij de teamgenoot van Lewis Hamilton was, een uitdagende periode. Daarin moest hij in een soort ontkenningsfase zitten om zijn positie in het team veilig te stellen.

Bottas werd na het afscheid van Nico Rosberg eind 2016 de nieuwe teamgenoot van Lewis Hamilton. Mercedes haalde Bottas weg bij Williams maar de Fin moest ieder jaar strijden voor het behouden van zijn racezitje. Terugblikkend op zijn periode bij Mercedes laat Valtteri Bottas verstaan dat hij bewust in die ontkenningsfase moest zitten om de strijd aan te gaan.

“Je moet in de ontkenningsfase zitten, ik zat bijna vijf jaar in een ontkenningsfase omdat ik elk jaar het volgende seizoen wou halen en opnieuw voor de titel wou strijden. Ik moest in mezelf geloven,” vertelde Bottas in gesprek met ‘Motorsport.com’.

“Het was pas toen ik wist dat ik het team zou verlaten dat ik merkte dat ik beter met bepaalde dingen om kon gaan. Met Lewis kon ik pas tijdens het laatste jaar voor mezelf aanvaarden dat ik in een gelijke wagen over een periode van een heel seizoen echt moeite had om hem te verslaan, dat hij op bepaalde gebieden beter is.”

“Als rijder is het moeilijk om dat tegenover jezelf toe te geven. Ik heb er geen spijt van, want het was een lastige situatie voor me omdat ik ieder jaar een eenjarig contract had. Ik wist dat ik me in dit team moest ingraven als ik voor de titel wilde vechten. Als ik een klootzak zou worden dan zou ik mijn job snel verliezen. Ze konden altijd iemand anders aannemen.”

Uiteindelijk besloot Bottas om aan het einde van 2021 afscheid te nemen van Mercedes, dit om voor de zekerheid van een meerjarig contract bij Alfa Romeo te kiezen. George Russell werd aangeduid als zijn opvolger bij Mercedes.