Valtteri Bottas: “Wedstrijdleiding had de race in Japan niet mogen laten starten”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Alfa Romeo-rijder Valtteri Bottas had de wedstrijdleiding niet mogen beslissen om de race in Japan op haar geplande aanvangsuur te starten. De omstandigheden en visibiliteit waren volgens de Fin niet goed genoeg om de race aan te vatten.

De omstandigheden op de baan en visibiliteit bleken inderdaad tijdens de eerste ronde bijzonder slecht. Carlos Sainz crashte in zijn Ferrari terwijl ook verschillende andere rijders tijdens hun eerste ronde spinden of hun beklag deden over de visibiliteit. De wedstrijdleiding besloot dan ook om de safety car op de baan te sturen en vervolgens zelfs de rode vlag boven te halen.

“De eerste twee ronden waren niet geschikt om in te racen,” aldus Bottas. “Ik ben gewoon blij dat er niets ernstig is gebeurd.”

“Ik was verrast dat we in zo’n omstandigheden aan de race begonnen, de visibiliteit was zo enorm slecht. We hadden niet mogen starten.”

“Zelfs tijdens de tweede herstart ben ik er zeker van dat het vanaf de zesde, zevende plaats en daarachter zeer risicovol was.”

Ook Ferrari-teambaas Mattia Binotto vond dat er tijdens de oorspronkelijke start eventueel voor een ‘rollende start’ op volwaardige regenbanden had gekozen moeten worden.

“Misschien had een start achter de safety car beter geweest. Je zou dan als rijder enkele ronden de tijd gehad hebben om je te vergewissen van de situatie en je krijgt dan ook feedback van de rijders alvorens er voluit voor gegaan wordt,” aldus Binotto.