Vanthoor tweede in Macau

Onze 19-jarige landgenoot Laurens Vanthoor is tweede geëindigd in de prestigieuze formule 3-race van Macau. Hij moest Edoardo Mortara laten voorgaan, die als eerste het officieuze wereldkampioenschap formule 3 twee keer wint.

Vanthoor plaatste zich als derde voor de eerste race, de kwalificatierace. De rijder uit Zolder moest bij de start Daniel Abt laten voorgaan, maar kon al snel voorbij Valteri Bottas geraken. In ronde 2 nam hij de tweede plaats over van Abt. Vooraan was er geen kruid gewassen tegen Mortara.

Onze landgenoot startte dus op de eerste rij voor de grote prijs van het Monaco van Azië. Bij de start bleef de top drie ongewijzigd, maar zoals altijd moeste er een safety car op de baan komen in het Aziatische gokparadijs.

Mortara had een slechte herstart en daarvan kon Vanthoor, samen met Abt profiteren. Toch moest onze enige Belg onze oosterbuur Abt weer laten passeren. De Duitser kon niet lang genieten van de leiding, want hij maakte een foutje, wat in de smalle straten van Macau gelijk staat aan een crash. Gelukkig kon Vanthoor zijn teamgenoot ontwijken.

Nadat de safety car terug binnen kwam kon Mortara weer in de slipstream van onze landgenoot geraken, wat resulteerde in een inhaalpoging aan het eind van het brede stuk. Vanthoor kon Bottas makkelijk afhouden en eindigde als tweede.

“Ik zat meteen goed in het ritme en reed tijdens de vrije trainingen zonder problemen vooraan mee.” reageert Vanthoor. “Tijdens de kwalificaties liep het ook goed, het afstelwerk loonde en ik kon als derde aan de kwalificatierace van zaterdag beginnen. Het Signature VW-team was ook weer zeer sterk en de sfeer was opperbest. Ik moet zeggen dat ook de omloop in Macau, met zijn lange rechte lijnen en vervolgens een Monaco-achtig stadsgedeelte me enorm ligt. Ik hou van deze plaats en omloop.”

In de voormalig Portugese kolonie wisten al heel wat grote namen te winnen: Riccardo Patrese, Ayrton Senna, David Coulthard, de gebroeders Schumacher en in 2005 Lucas di Grassi. Toch is het lijstje met namen van winnaars die niet in de koninginnenklasse der autosport geraakten vele malen langer.

“Op de eerste lijn staan voor de GP van Macau F3 was heel aangenaam. Je weet dat de andere toppers achter je staan en dat geeft een kick. Jammer genoeg was mijn start niet echt optimaal, maar ik vocht me van de vierde plek terug naar plaats drie en vervolgens naar de tweede plek, waarna ik de aanval op Mortara inzette en er ook in slaagde om de eerste plek weg te kapen. Vervolgens kon ik voldoende afstand nemen om ervoor te zorgen dat mijn Italiaanse teamgenoot niet meer van de slipstream op de rechte lijnen zou kunnen profiteren om me weer in te halen. Ik had even het gevoel op weg te zijn naar winst.”

“Ik ben uiteraard tevreden met mijn resultaten, ik was het hele weekend sterk. Ik kaap hier tweemaal de tweede plek weg, zonder van racefeiten gebruik te maken, wat me bijzonder plezier doet. Het is een bewijs dat ik op internationaal vlak vooraan sta en het motiveert me des te meer voor volgend seizoen. Anderzijds kan ik niet verbergen dat ik graag gewonnen had. Ik leek op weg naar de zege, maar de safety car besliste er anders over, wat uiteraard perfect in de lijn van de race hier past. Je weet dat het kan gebeuren, maar voor mij had het niet gemoeten, dat staat vast.”

Er is dus nog een opkomend Belgisch talent om naar uit te kijken, naast D’Ambrosio en Baguette. Jerome D’Ambrosio lijkt op weg naar een plaats in de formule 1. Bertrand Baguette heeft naar eigen zeggen die hoop opgegeven en rijdt (dit weekend the race of champions en) volgend jaar terug in het Amerikaanse Indycar-kampioenschap. Onze landgenoot eindigde dit jaar trouwens als 22ste. Onze enige Vlaming, Vanthoor, had zijn zinnen gezet op een tweede jaar in de Formule 3 Euroseries, maar daar zal nu misschien verandering in komen.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner AutoAuto

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print
Select juli 2021Select juli 2021