“Vergelijking tussen Max Verstappen en Ayrton Senna moet serieus worden genomen”

Red Bull F1 team
Red Bull F1 team

Voormalig F1-rijder Gerhard Berger vindt dat de vergelijking die Honda-baas Masashi Yamamoto tussen Max Verstappen en Ayrton Senna maakte serieus moet genomen worden. 

De overwinning van Max Verstappen in Monaco was de eerste overwinning met een Honda-motor sinds Ayrton Senna in 1992. Dat vond Honda-baas Masashi Yamamoto reden genoeg om de rijstijl van Max Verstappen te vergelijken met die van de Braziliaanse grootmeester.

“Hij is slechts drieëntwintig jaar oud en heeft nog steeds het potentieel om Senna’s record van zes Monaco-overwinningen te evenaren en te overtreffen,” aldus Yamamoto. “Ik ben blij dat ik hem heb kunnen helpen die stap te zetten.”

Gerhard Berger, die aan de zijde van Ayrton Senna reed bij McLaren-Honda, treedt Yamamoto bij. Hij doet dat vooral in de wetenschap dat Toyoharu Tanabe, zijn voormalige race-engineer bij McLaren en tegenwoordig technisch directeur van Honda F1, ook van die mening toegedaan is.

“Het is moeilijker om te vergelijken met statistieken, dan met je buikgevoel,” vertelde Berger aan ‘Sport1.de.’

“Senna is nog steeds speciaal voor mij, hij steekt er nog steeds bovenuit. Alleen al door zijn charisma. Maar Lewis Hamilton doet ook een ongelooflijke job, dat mag niet vergeten worden.”

“Wat zijn successen betreft, zou je hem op één lijn met Ayrton kunnen stellen.”

“Wat Max betreft, waren de meeste Honda-technici er toen niet bij. Maar als Tanabe-San, die nog steeds een hoge positie bekleedt bij Honda, de vergelijking met Ayrton heeft getrokken, moet dat serieus worden genomen.”

“Want Tanabe-San was destijds mijn race-engineer en kende dus precies de telemetriegegevens van Ayrton.”

Over de huidige campagne van Verstappen prijst Berger de jonge Nederlander omwille van zijn volwassenheid die hij ondanks zijn jonge leeftijd laat zien.

“Ondanks zijn jeugd is hij al zeer ervaren”, zei Berger.

“Bij de start in Bakoe was hij gezien de omstandigheden uiterst voorzichtig, omdat hij wist dat hij in Bakoe met zijn auto kon inhalen. Hij weet precies wat hij moet doen.”

“In Monaco, bijvoorbeeld, kan de start de race beslissen. Daarom ging hij daar veel agressiever aan de slag.”

“Hij is dit jaar goed gewapend en maakt daarom een reële kans op de wereldtitel in de Formule 1,” besloot Berger.