Voor de allereerste keer zullen er tijdens de GP van Monaco twee verplichte pitstops moeten uitgevoerd worden en dat kan wel eens tot vreemde strategische keuzes leiden.
De GP van Monaco is meestal een saaie ‘processie van wagens’ waarbij er vaak amper inhaalpogingen zijn. Vorig jaar zorgde een zware crash tijdens de eerste ronde voor een rode vlag, konden de rijders van banden wisselen, en moest er vervolgens niet meer van banden gewisseld worden. Vooraan werd het tempo lange tijd gedrukt en uiteindelijk finishte de volledige top tien zelfs in de volgorde dat ze gestart waren.
Het totaal gebrek aan spanning zorgde ervoor dat de FIA en de F1 besloten om dit jaar de verplichting van twee pitstops in te voeren. Daarmee hopen ze de spanning en het spektakel tijdens de GP van Monaco te vergroten. Feit is dat er daardoor inderdaad meer strategische mogelijkheden zullen zijn maar het komt wel met een opmerkelijk neveneffect.
Enkele maanden geleden, toen de maatregel van de twee verplichte pitstops in Monaco bekend geraakten, schreven we reeds dat de rijders die helemaal achteraan starten een opmerkelijk strategisch voordeel kunnen hebben (Twee verplichte pitstops in Monaco gaat tot vreemde strategieën leiden: “Wie achteraan rijdt heeft plots een groot voordeel”). Ook gisteren lieten verschillende rijders die achteraan moeten starten reeds verstaan dat ze van de verplichte twee pitstops een voordeel kunnen maken.
Oliver Bearman, die door een gridstraf van tien plaatsen achteraan moet starten, liet tijdens de interviews na afloop van de kwalificatie met een glimlach op het gezicht verstaan dat hij tijdens de race mogelijk al na de eerste ronde een pitstop zal maken. Die strategie kan inderdaad voor een strategisch voordeel zorgen, meer zelfs, wagens die dergelijke strategie hanteren kunnen onder bepaalde omstandigheden zelfs zo’n groot voordeel hebben dat ze plots mee vooraan komen te rijden.
Na een erg vroege pitstop kunnen ze immers het gat naar de wagens voor hen dichtrijden omdat ze ‘vrije baan’ hebben. Daarnaast kunnen ze ook profiteren van een eventuele safety car-fase wanneer andere wagens hun eerste pitstop zouden maken.
Ook bij bandenleverancier Pirelli beseffen ze dat een voorspelling van de ideale bandenstrategie met twee verplichte pitstops in Monaco zinloos is. Meestal voorspellen ze wanneer het beste moment is om van banden te wisselen en op welke bandensoort je best kan rijden om het snelst aan de finish te geraken.
De onderstaande ‘voorspelling’ van Pirelli zegt voldoende: Alles is mogelijk!