“Vroegtijdig afvlaggen GP van Japan kwam door een ‘ongelukkige’ fout”

Volgens FIA-raceleider Michael Masi werd het vroegtijdig afvlaggen van de GP van Japan veroorzaakt door een “ongelukkige systeemfout”.


Na 52 van de 53 ronden kreeg Valtteri Bottas een lichtpaneel met zwart-wit geblokte vlag te zien. Volgens het reglement is de race dan officieel afgevlagd en de extra ronde die iedereen vervolgens nog reed om aan 53 ronden te geraken telde dan ook niet mee.

Achteraf gezien zorgde het foutief ‘afvlaggen’ van de race zelfs voor een wijziging in de uitslag van de race, wat het voor de FIA uiteraard extra pijnlijk maakt.

Eveneens opmerkelijk is dat het lichtpaneel met de zwart-wit geblokte vlag net werd geïntroduceerd om het foutief afvlaggen te voorkomen. De maatregel kwam er onder andere nadat model Winnie Harlow de GP van Canada in 2018 te vroeg afvlagde.

Volgens een eerste onderzoek zou een “ongelukkige systeemfout” aan de basis van het foutief afvlaggen liggen, zo liet FIA-racedirecteur Michael Masi weten.

“Het was volgens ons een systeemfout,” aldus Masi. “We moeten het echter nog verder onderzoeken, ik kan voorlopig dan ook niet zeggen wat het nu exact geweest is. We gaan van een systeemfout uit.”

Volgens Masi werkt het vlaggensysteem grotendeels automatisch, al wordt het ook door mensen bediend. Een menselijke fout is dan ook niet volledig uit te sluiten.

“Ik ben de eerste om te zeggen dat het erg onfortuinlijk is,” zei Masi. “We zijn trots op onszelf wanneer we de dingen correct doen maar dit is iets dat nog nooit eerder voor is gevallen. We onderzoeken het, gaan het proberen reconstrueren en vervolgens zoeken we naar een oplossing.”
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Profiteer vandaag van uitzonderlijke aanbiedingen bij Bol.com!!!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Select juli 2022Select juli 2022