Nikolas Tombazis, de Single-Seater Directeur van de FIA, heeft uitgelegd waarom de GP van Spanje uitgekozen werd om de zogenaamde flexi-wings aan banden te leggen.
Vanaf de GP van Spanje moeten de teams voldoen aan een nieuwe technische richtlijn omtrent flexibele voorvleugels, op die manier probeert de FIA het gebruik ervan onder controle te houden.
Volgens het technische reglement mochten voorvleugels 15 millimeter doorbuigen onder belasting, dat wordt vanaf de GP van Spanje teruggebracht naar 10 millimeter. Nikolas Tombazis verduidelijkt waarom deze regels precies dit weekend in voege treden, ondanks het feit dat de conclusies reeds vorig seizoen getrokken werden.
“Tijdens een reeks races tijdens en na de GP van België hebben we camera’s op de voorvleugels van alle auto’s geïnstalleerd en opnieuw kwamen we tot de conclusie dat de tests strenger moesten worden,” zei hij.
“We kwamen echter pas vrij laat in het jaar tot die conclusie en we vonden dat als we aan het begin van het seizoen extra tests hadden ingevoerd, dat moeilijk zou zijn geweest voor de teams en dat het mogelijk zou hebben geleid tot het schrappen van bestaande voorvleugels en extra kosten.
“Daarom vonden we uitgestelde invoering verstandiger.”
Tombazis geeft toe dat hoe intenser de strijd om de titel wordt, teams zich meer en meer beginnen te concentreren op de concurrentie om op die manier de regels te omzeilen. Dat is meteen ook de reden waarom de FIA deze strengere regels doorvoert.
“Wanneer de strijd in het kampioenschap intens wordt, hebben teams de neiging om zich veel op elkaars auto’s te richten. Dat geeft natuurlijk aanleiding tot bezorgdheid en in de tweede helft van het seizoen kwamen we tot de conclusie dat we de tests voor 2025 wat strenger moesten maken,” legde hij uit.
Hij hoopt wel dat deze nieuwe technische richtlijn de laatste aanpassing zal zijn tijdens het huidige seizoen.
“Natuurlijk is het eerlijk voor de FIA om meer flexibiliteitstests of stijfheidstests toe te voegen als ze van mening is dat een bepaald gebied misschien een beetje te veel wordt uitgebuit, maar ja, we hopen dat het de laatste keer is dat we iets doen voor dit jaar.”
De FIA zal zowel voor als na de race en in het parc fermé controleren om te garanderen dat waarmee geracet wordt hetzelfde is als wat getest werd.
“We controleren de teams op verschillende momenten in het seizoen en vragen ze om bepaalde onderdelen mee te nemen die we dan apart controleren en soms testen we ze op de hele auto”, legt Tombazis uit.
“We testen vaak in parc fermé-omstandigheden, op zaterdag na de kwalificatie of op zondagochtend, want in parc fermé kunnen teams natuurlijk niets aan hun auto veranderen. Dat zorgt ervoor dat ze geen stijve vleugel monteren voor de test en iets anders gebruiken tijdens de race.”
“We voeren ook af en toe controles uit na een race als we denken dat daar reden voor is. Dat zijn dan statische belastingstesten, zoals gedefinieerd in Artikel 3.15 van het Technisch Reglement.”
In 2026 worden de regels van de F1 herzien en de FIA maakt nu al werk van soortgelijke controlemechanismen voor komend seizoen.
“Er zijn gebieden waar de neiging tot flexibele componenten minder uitgesproken is, bijvoorbeeld vanwege de rechtlijnige modus, en daarom kan het op sommige gebieden zijn dat we er op een bepaald moment voor kiezen om de hardheid van de tests te versoepelen,” voegde hij eraan toe. “Maar fundamenteel is de filosofie hetzelfde. We moeten waakzaam zijn en blijven testen.”
“In feite zijn we nu de belastingen voor volgend jaar aan het definiëren. We zullen dus zien hoe de eerste evolueert en als we moeten reageren om eerlijk te blijven, dan zullen we dat doen.”