Waarom Michael Schumacher zich nooit verontschuldigd heeft voor Jerez 1997

In een exclusief gesprek met ‘Motorsport-Total’ praat Willi Weber voor het eerst over het gesprek dat hij had met Michael Schumacher na zijn aanrijding met Jacques Villeneuve in Jerez 1997.


Dat Michael Schumacher een groot kampioen is staat buiten kijf maar de drang om te winnen was soms zo groot dat hij er de pedalen wat bij verloor. Zo zijn er een aantal momenten in zijn carrière die dat goed illustreren maar nooit was het zo duidelijk als in Jerez 1997.

In dat bewuste seizoen bleef het tot de laatste race spannend in de strijd om de titel. Villeneuve wist de pole te veroveren maar het was Schumacher die het beste uit de startblokken kwam en de leiding overnam. Na de tweede reeks pitstops was Villeneuve sneller dan Schumacher en probeerde hij binnendoor bij de Duitser te glippen.

Op dat moment stuurde Schumacher in op de Williams van Villeneuve maar in eerste instantie lijkt hij te twijfelen. Het resultaat van het halfbakken manoeuvre van Schumacher was dat het voor hemzelf in tranen eindigde en dat Villeneuve zijn weg kon verderzetten. De Canadees werd derde en behaalde de wereldtitel.

Hoewel het overduidelijk was dat Schumacher de Williams van Villeneuve opzettelijk probeerde te torpederen heeft hij zich er nooit voor verontschuldigd. Zijn toenmalige manager Willi Weber licht in een interview dat vanaf vandaag op het YouTube-kanaal van ‘Motorsport-Total’ te bekijken is een tip van de sluier op.

Weber vertelt dat hij na het incident een gesprek had met Schumacher als vriend, niet als manager, dat vond hij naar eigen zeggen zijn plicht. De Duitser blijft wel op zijn hoede over wat hij wel en niet vertelt over het vertrouwelijke gesprek met Schumacher maar er valt wel uit op te maken dat de crash niet onschuldig was.

“Wat is er gebeurd, wat was dat? Als je dat ooit nog eens doet, doe het dan als Ayrton Senna met Alain Prost en niet zo halfslachtig!” Daarmee doelt Weber op het feit dat het beter is dat je allebei niet verder kunt.

De dagen na Jerez waren slecht volgens Weber. “Michael was in een toestand die ik zelden gezien heb. Aan de ene kant was er de noodzaak om zich te verontschuldigen en te beseffen dat hij een reuzegrote fout gemaakt had en aan de andere kant was er de woede over de dingen die hij fout gedaan had.”

Het feit dat Schumacher zich nooit verontschuldigd heeft voor het incident legt Weber uit op een nogal aparte manier. “Er zijn een aantal dingen die meespelen, bijvoorbeeld ook dat Michael steenbok heeft als sterrenbeeld.”

“Steenbokken, met wie ik heel, heel veel te maken heb gehad in mijn leven, hebben gewoonweg niet de mogelijkheid om eerst op te staan en zich te verontschuldigen. Omdat een Steenbok in principe geen fouten maakt. Als ze denken dat ze geen fouten hebben gemaakt, en ze maken er ook geen, dan kunnen ze zich niet verontschuldigen. Zo eenvoudig is het.”

Geschreven door Tom Schots
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel de nieuwe F1-game F1 2021 via deze link en steun F1journaal.be

Steun F1journaal.be en koop via onderstaande banner Sale / Solden juli 2021Sale / Solden juli 2021

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email
Share on print
Print