Warm Up: GP van Japan

We steken vanuit Zuid-Korea de Japanse Zee over en komen aan op het eiland Honshu. Een van de vier eilanden die samen de eilandstaat Japan vormen. Waarschijnlijk de plaats van de meest opwinende GP in het Oosten. Het showgehalte van Singapore, wordt hier minstens geëvenaard door de spectaculaire layout van het circuit.
Het circuit
Van wijzerin of tegenwijzerzin wordt hier niet gesproken. Het circuit is immers aangelegd in de vorm van een 8. Rondjes van net geen 6km en 53 passages over start-finish. De GP is al een tijdje een ‘ouwe getrouwe’ op de kalender. Het behoort nog niet tot de historische circuits zoals we ze kennen in Europa, maar het scheelt alleszins niet veel.

image

En dat is niet onlogisch want Japan ademt autosport. Japan is een trotse natie en de gloriedagen van Honda als motorleverancier, hebben tot spijt van velen niet tot dezelfde successen geleid als F1 team. Met het verdwijnen van Toyota, dat wel een basis had in Keulen, is de aanwezigheid van Japans racemateriaal quasi tot nul herleidt. Misschien dat Honda opnieuw de vlam kan aanwakkeren, wie weet.

Maar zo ver is het nog niet, eerst het huidige seizoen afwerken, en daar is Vettel goed op weg om zijn vierde achtereenvolgende wereldtitel binnen te halen. En dat kan mathematisch dit weekend al gebeuren, al heeft hij daarvoor meer nodig dan een overwinning. Japan is niet nieuw als het op wereldkampioenen aankomt. Maar liefst 13 wereldkampioenen konden hier al hun wereldtitel veilig stellen in de laatste 28 Grand Prix’ die hier of in Fuji georganiseerd zijn.

Helaas voor hen, maar geen enkele Japanner heeft ooit een F1 race kunnen winnen. De Duitsers hebben hier de meeste overwinningen, waarvan zes voor Schumacher en drie voor Vettel. Alonso kan daarmee op gelijke hoogte komen als hij dit weekend zou winnen. Aangezien we voorstander zijn van een spannend kampioenschap, laten we hopen.

image

De Banden
Het zijn de PZero Medium White en Hard Orange die mee naar Japan mogen. Door de vloeiende lijn van het circuit, is er minder behoefte aan tractie. Maar de laterale krachten op de banden zijn hier wel zeer hoog. De eerste sectie van het circuit zijn een achtereenvolgende reeks van bochten, zonder een wat langer recht stuk om de banden terug af te koelen. Dat zorgt voor temperaturen die kunnen oplopen tot 110°. De band die het hardst te lijden heeft, is de linkervoorband.

Het weer
Het weer ziet er niet slecht uit in Japan. Met temperaturen om en bij de 27° die op zondag misschien wat zakken tot 24°. Afwisselende bewolking en met op vrijdag nog een lichte kans op een klein buitje. Het ziet er niet naar uit dat de regenbanden zullen gebruikt worden.

Wist je dat…
….het circuit van Suzuka eigendom is van Honda? Meer nog, het circuit van Fuji Speedway is eigendom van grote concurrent Toyota. Al is er op Fuji nooit veel geracet met F1 bolides. Halfweg jaren ’70, in 2007 en 2008. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de race afwisselend zou plaatsvinden tussen de twee circuits, maar in 2009 kondigde Toyota aan dat ze de race niet meer zouden organiseren in 2010. Even later kondigde het F1-team ook aan dat ze niet meer zouden deelnemen aan het kampioenschap, ondanks het feit ze dat jaar zeer dicht bij een overwinning kwamen op eigen bodem met een tweede plaats. Toyota had één van de grootste budgetten uit de F1 ter beschikking, maar kon nooit een GP winnen.

image

Tijdschema GP van Japan
Vrijdag 11 oktober
03:00 – 04:30 Eerste oefensessie
07:00 – 08:30 Tweede oefensessie

Zaterdag 12 oktober
04:00 – 05:00 Derde oefensessie
07:00 – 08:00 Kwalificaties

Zondag 13 oktober
08:00 Start Race

De GP van Japan op TV
Vrije trainingen zaterdag
RTL: 06:00 – 06:35 (samenvatting)

Kwalificaties
VT4: 06:55 – 08:10
BBC1: 14:20 – 15:35 (highlights en herhaling op zondagochtend 6u)
RTL: 06:45 – 08:30
La Deux: 06:55 – 08:10

Race
Vier: 07:40 – 09:55
BBC1: 07:00 – 10:15
RTL: 06:45 – 10:25
La Deux: 07:35 – 09:50

Samenvatting (maandag 14 oktober)
La Deux: 01:05 – 01:30

Aanverwante info GP van Japan
VIDEO: Een rondje Suzuka
VIDEO: Suzuka 3D track experience
GP van Japan: Circuit Info

a:0:{}
Hoofditem op frontpagina
a:1:{s:9:”file_name”;s:19:”Suzuka_reuzerad.jpg”;}
Nippon e youkoso of welkom in Japan. Vettel kan hier al zijn bekroning vieren voor 2013, maar Alonso zal er alles aan doen om dat te kunnen verhinderen. Of hij daarin slaagt, weten we zondag. Hier is alvast de Warm Up voor het komende weekend. Hajimemashou!