“Wat Ferrari doet is vreemd maar daarom nog niet illegaal”

Ferrari heeft op korte tijd met haar F1-motor heel wat vooruitgang geboekt. Wanneer dat zo snel en plots gebeurt dan stelt de concurrentie zich uiteraard vragen …


Volgens sommigen beschikt Ferrari momenteel over de krachtigste F1-motor en verslaat het daarmee dus Mercedes dat de voorbije jaren met haar zeer krachtige F1-motor de referentie was. Het vormde mee de basis voor vier wereldtitels de voorbije vier F1-seizoenen.

Het is dan ook geen verrassing dat vooral Mercedes zich ernstige vragen stelt bij de stevige vooruitgang die Ferrari heeft geboekt. Tijdens het raceweekend in Duitsland zat Mercedes zelfs samen met de FIA om verduidelijking te krijgen.

Op de één of andere manier haalt Ferrari een energievoordeel uit het batterijgedeelte van haar power unit. Dat onderdeel en de hoeveelheid energie dat eruit kan gehaald worden is streng gereglementeerd maar desondanks heeft Ferrari met een zogenaamd ’twinbattery-system’ ervoor gezorgd dat haar F1-motor die van Mercedes is voorbijgestoken.

Over dat systeem doen de wildste geruchten en speculaties de ronde en de concurrentie wenst dan ook meer duidelijkheid van de FIA. In Monaco verscherpte de FIA de controles bij Ferrari en eiste het ook extra uitleg van de Italiaanse renstal. iets illegaal is echter niet gevonden en er werd ook geen inbreuk op het reglement vastgesteld.

“We zijn perfect tevreden met wat we zien, dat is zo al het geval sinds de race in Monaco,” aldus F1-racedirecteur Charlie Whiting tegenover de media in Hongarije. “Sommige teams hebben extra vragen gesteld en wij hebben gewoonweg enkele zaken extra verduidelijkt.”

Ook Cyril Abiteboul van Renault, dat tevens motoren levert aan Red Bull en McLaren, stelt zich vragen over wat Ferrari doet.

“De stap vooruit die ze gezet hebben is verbazingwekkend,” aldus de Fransman. “Het is een stap vooruit die te groot is om simpelweg toe te schrijven aan een nieuw technisch onderdeel van de motor dat is geïntroduceerd. Het is ook een stap die we bij alledrie de teams met Ferrari-motoren terugzien, niet enkel bij Ferrari, waarmee we niet echt in een strijd verkeren. We zien het ook bij het Haas F1 team en Sauber, waarmee we wel in een strijd verwikkeld zitten.”

Abiteboul meent dat wat Ferrari doet erg vreemd is, maar dat het daarom nog niet illegaal is.

“We krabben ons duidelijk in het haar, vooral omdat we naar de gps-data kijken en we zien dat er iets echt vreemd is dat ze doen,” aldus Abiteboul.

“Iets vreemd doen betekent daarom nog niet dat het illegaal is. Ik denk dat we hen krediet moeten geven voor wat ze gedaan hebben. Het moet voor ons een teken zijn om harder te werken om zo te proberen zelf een gelijkaardige stap vooruit te zetten.”
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Koop nu jouw F1-merchandise met een mooie korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen