Williams en Toyota: wie is uiteindelijk tevreden?

"De race verliep voor ons heel wat beter dan de kwalificatie" zegt Sam Michael van Williams, "Spijtig genoeg werd Wurz eruitgebotst door Coulthard, maar hij is helemaal OK. Nico (Rosberg) scoorde onze eerste punten en daarmee beginnen we onze samenwerking met Toyota op een positieve noot."

Nico Rosberg: "Verleden jaar reed ik hier van 12de positie naar 7 met slechts één stop en ik dacht deze tactiek dit jaar te herhalen. De nieuwe regeling waarbij we beiden soorten compound voor de banden moeten gebruiken wierp wat roet in het eten. Ik kreeg last van graining in de laatste wedstrijdfase. Ik moest wel even een risico nemen om Ralf (Schumacher) voorbij te steken maar gelukkig verliep alles goed."

Met het voorgaan van Ralf Schumacher drong Rosberg de eerste "officiële" Toyota terug naar de 8ste stek, de laatste puntenpositie. Toch orakelt de teamleiding bij Toyota dat de Australische Grote Prijs voor hen positief eindigde. Schumacher haalde een punt. Teamboss Tomita gewaagt zelfs van "een kostbaar punt"…

Trulli kwam nooit in het stuk voor en de "klanten" van bij Williams leken heel het weekend in betere doen dan het moederbedrijf.

"Het is altijd leuk een punt te scoren in de eerste race van het seizoen, en beide wagens haalden de finish. We hadden wat problemen met het juiste gebruik van de banden. We reden de eerste twee stints op harde banden en de laatste op zachte. Daardoor kregen we problemen op het einde van de wedstrijd met de slijtage van de banden. Ook bij aanvang van de wedstrijd liep niet alles goed. We testten dikwijls in Europa in koelere omstandigheden en er kan dan aanvankelijk een probleem zich voordoen met de grip in het warmere weer in Australië."

Men blijft er in slagen bij Toyota de beginnersfouten op te stapelen. Enkel getest in koeler weer? Toe nou, voor een team met één van de grootste budgetten in de F1? Het Toyota perscommuniqué besluit met wat raad die men zich beter ter harte zou nemen: "beter voorbereiden…blabla… harder werken om vooruitgang te maken…blabla….meer snelheid zoeken…" Tja, de simpelste oplossingen tonen zich dikwijls de beste.

Klik hier en scoor deals voor Kerstmis met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2023Kerst 2023