Worden de ‘blauwe vlaggen’ in de F1 binnenkort afgeschaft?

Het ziet er naar uit dat de FIA voor de eerste keer in jaren overweegt om de regelgeving met betrekking tot de ‘blauwe vlaggen’ mogelijks aan te passen.


Om er voor te zorgen dat de rijders makkelijker wagens kunnen dubbelen werden in 1995 de ‘blauwe vlaggen’ geïntroduceerd. Die moesten de wagens die gedubbeld zouden worden waarschuwen dat ze aan de kant moeten voor een snellere wagen die hen op een ronde zou zetten. Bij het meermaals negeren van de blauwe vlaggen kan een bestraffing door de wedstrijdleiding volgen.

Sinds de introductie van de blauwe vlaggen zijn er echter altijd al twee kampen geweest. Enerzijds zijn er uiteraard de voorstanders, maar anderzijds zijn er ook heel wat tegenstanders die vinden dat een rijder maar moet bewijzen dat hij een tragere wagen kan passeren, ook al is dat een wagen die gedubbeld moet worden.

De FIA gaat de regelgeving omtrent de blauwe vlaggen alvast op de agenda plaatsen, al is daarmee nog niet gezegd dat ze op korte termijn afgeschaft zullen worden.

“Er wordt al langer over gesproken en het werd al enkele keren voorgesteld,” aldus FIA-racedirecteur Charlie Whiting. “Het is echter geen populaire maatregel bij de teams en de rijders. Het is iets dat op de agenda wordt geplaatst en waarover gesproken zal worden. Het afschaffen van de blauwe vlaggen is nog niet van de baan.”

Volgens Whiting is de kans echter niet groot dat de blauwe vlaggen afgeschaft zullen worden, daarvoor is er volgens hem te veel tegenstand van de teams en rijders, die het systeem liever behouden zien.

“We moeten er een wel overwogen beslissing over nemen en grondig over nadenken. Ik vermoed echter dat de kans op een afschaffing kleiner is dan 50 procent. Het is geen populair voorstel. Het zou een serieuze prestatie zijn indien we de afschaffing erdoor krijgen,” besloot Whiting.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}