Yasuaki Asaki: “Ik hoop dat Honda met ‘rare engineers’ in de F1 blijft doorgaan”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Yasuaki Asaki, het hoofd motorenontwikkeling bij Honda, hoopt dat het Japanse merk ook na 2025 in de Formule 1 blijft.

In 2015 maakte Honda zijn rentree in de Formule 1 en dat verliep dramatisch. Op papier zag het er allemaal mooi uit en de samenwerking met McLaren deed de fans dromen over een herhaling van de successen van weleer. Maar niets bleek minder waar, het huwelijk draaide na drie jaar uit op een vechtscheiding en de Japanners trokken naar Red Bull.

Daar zat de schwung er van het eerste seizoen in, met als hoogtepunt ongetwijfeld de wereldtitel met Max Verstappen in 2021. Honda was op zeven jaar uitgegroeid van een hopeloos geval tot wereldkampioen. Toch besloten ze om te stoppen met het F1-project maar ze blijven wel samenwerken met Red Bull Powertrains die de motoren verder bouwt.

Momenteel gaan de motoren weer door het leven als ‘Honda RBPT’ maar daar komt eind 2025 een einde aan want Red Bull heeft al aangekondigt dat het verder zal gaan samenwerken met Ford. Hoe het Honda vanaf 2026 zal vergaan is nog niet bekend maar Yasuaki Asaki, die met pensioen gaat, hoopt alvast dat Honda ook na 2026 nog in de Formule 1 blijft.

“Honda is altijd een bedrijf geweest met rare engineers en toen ik bij het F1 project kwam was het een normaal bedrijf met saaie engineers,” aldus Asaki tegenover ‘The Race.’ “Nu we weer wereldkampioen geworden zijn zijn we weer dat rare groepje engineers. Ik wil dat Honda op die manier verder gaat.”

Maar Asaki zegt dat het lot van het project in de handen ligt van de raad van bestuur van Honda.

“Natuurlijk hoop ik dat het verder gaat,” aldus Asaki. “Maar het is aan de bestuursleden of de CEO die het bedrijf leidt, het is hun beslissing.”