Zak Brown: “Het gekke systeem met strafpunten moet herbekeken worden”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

McLaren Racing CEO Zak Brown vindt dat het systeem met strafpunten voor de rijders herbekeken moet worden. Vorig jaar was zijn rijder Lando Norris slechts een incident van een schorsing verwijderd.

Sinds 2014 is in de Formule 1 een systeem van strafpunten van kracht. Als een rijder twaalf strafpunten verzamelt over een termijn van twaalf maanden wacht hem een race schorsing. Tot nu toe is er nog geen enkele rijder effectief geschorst maar bij het begin volgend seizoen zijn er een aantal rijders die zich in de gevarenzone bevinden.

Yuki Tsunoda wist in zijn debuutseizoen acht punten te verzamelen maar op achttien april zullen er punten wegvallen. De Japanner zal dus in de eerste drie races van 2022 zo voorbeeldig mogelijk moeten racen.

Max Verstappen wist ook zeven punten te verzamelen maar bij hem vervallen de eerste punten pas in september. De wereldkampioen zal dus de eerste vijftien races moeten proberen om uit de problemen te blijven.

Zak Brown heeft al langer een probleem met het puntensysteem van de FIA. Tijdens de GP van Oostenrijk vorig seizoen kreeg Lando Norris twee strafpunten omdat hij Sergio Perez van de baan had gedwongen. Samen met vorige bestraffingen zorgde dat ervoor dat Norris in totaal tien strafpunten had en dus nog slechts twee punten verwijderd was van een schorsing.

Volgens Brown staat dat niet in overeenstemming met het onberispelijke gedrag van zijn rijder op de baan. 

“Ik ga ervan uit dat ze tot een conclusie komen die een manier biedt om betere beslissingen te nemen in de toekomst”, zei Brown tegenover ‘The Race’ toen hem gevraagd werd naar het onderzoek dat de FIA voert naar de omstreden GP van Abu Dhabi van eind vorig jaar.

“Deze straffen voor de rijders zijn een probleem. Lando was één incident verwijderd van het verlies van zijn licentie, en dat was gek, want ik kan me niet herinneren dat Lando ooit gevaarlijk heeft gereden.”

“Voor mij moeten punten op je rijbewijs gaan over gevaarlijk rijgedrag, niet over race-incidenten. Dus ik ben meer geïnteresseerd in het feit dat dit allemaal wordt opgeruimd, omdat we ons zorgen maakten over Lando.”

De Amerikaan geeft aan dat hij moeite heeft om zich incidenten voor de geest te halen waarbij Norris bij de stewards geroepen werd. 

“Ik moet mezelf eraan herinneren wat de incidenten waren”, voegde hij eraan toe.

“Een ervan was onder een opdrogende baan waar onder een gele vlag sneller ging in de sector, maar de baan werd sneller. Dat zou geen twee strafpunten moeten zijn, een afgekeurde ronde misschien, misschien.”

“Dus daar moet allemaal naar gekeken worden. Terwijl iedereen, voor zover ik begrijp, gefocust is op Abu Dhabi. Ik kijk naar de afgelopen twee jaar, we moeten dit allemaal opruimen.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol 7-daagsebol 7-daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print