Zak Brown: “Vertrek Andreas Seidl is geen verrassing, hij ging ons sowieso verlaten”

McLaren F1 team
McLaren F1 team

Volgens McLaren-baas Zak Brown werd hij ruim op tijd geïnformeerd door Adreas Seidl dat hij McLaren zou verlaten. Daarnaast opteerde McLaren er volgens Brown bewust ook voor om Andreas Seidl bewust niet te blokkeren door hem gedurende een bepaalde periode een overstap naar de concurrentie af te blokken.

In gesprek met diverse media liet Zak Brown verstaan dat Andreas Seidl hem tijdens het seizoen al liet weten dat hij aan het einde van zijn contract in 2025 andere oorden zou opzoeken.

“Het was redelijk duidelijk wat de bestemming zou zijn, wat gezien zijn achtergrond begrijpelijk is,” vertelde Brown over Seidl die in het verleden voor Porsche werkte dat samen met Audi deel uitmaakt van de Volkswagen Groep.

Vandaag raakte vervolgens bekend dat Andreas Seidl de overstap maakt naar Sauber om daar de nieuwe CEO te worden. Sauber, het huidige Alfa Romeo Racing F1 team, zal tegen 2026 het fabrieksteam van Audi worden.

Het was oorspronkelijk dus de bedoeling dat Seidl zijn contract tot eind 2025 zou uitdoen en volgens Brown was het oorspronkelijke plan ook om aan het einde van het seizoen vervolgens te laten weten dat eind 2025 ook het einde van de samenwerking zou betekenen. Er zou vervolgens bekeken worden of Andrea Stella bereid was om de nieuwe teambaas bij McLaren te worden.

Plots werd McLaren echter benaderd door Finn Rausing van de raad van bestuur bij Sauber om te polsen of ze bereid waren om Andreas Seidl vroegtijdig te laten vertrekken, dit omdat Frederic Vasseur bij Ferrari Mattia Binotto zou opvolgen.

“In de snelle omgeving die de Formule 1 is werd duidelijk dat Fred naar Ferrari zou gaan,” aldus Brown. “Finn Rausing is iemand die ik voor meer dan tien jaar ken en waarmee ik goed overweg kan. Hij belde mij om te bespreken of Andreas Seidl vroeger zou kunnen vertrekken.”

“Mijn reactie was dat indien Andrea Stella de nieuwe teambaas zou willen worden, dat ik dan akkoord zou gaan om de wissel nu al door te voeren. Daardoor heeft iedereen nu voor geruime tijd zijn positie opgenomen.”

Andrea Stella ging inderdaad akkoord om de nieuwe teambaas bij McLaren te worden en zo kon Andreas Seidl dus vroeger naar Sauber gaan. Brown liet ook nog verstaan dat er van een zogenaamde ‘blokkering’ om naar de concurrentie al te gaan geen sprake was omdat Seidl hem en McLaren ruim op voorhand hadden ingelicht van een mogelijke overstap.

“We hebben een geweldige relatie. Ik weet dat veel teams zoiets toepassen maar ik denk dat we bij McLaren al bewezen hebben dat er manieren zijn om zoiets mooi op te lossen, of het nu over rijders of ander personeel gaat; en waarbij het voor alle partijen goed geregeld is.”