Zo zorg je ervoor dat je auto optimaal rijdt

Wil je dat je auto te allen tijde optimaal rijdt? Dan is het belangrijk dat je bougies naar behoren werken. Een bougie geeft vonken af, waardoor de benzine in je auto verbrandt. Wanneer je bougies versleten zijn, zal je auto dus niet meer goed rijden. Voor auto’s die op diesel rijden geldt overigens dat de bougies niet steeds vonkjes afgeven. De bougies geven bij een dieselauto alleen een vonk af bij het starten van de auto. 

  1. Wanneer moet je de bougies vervangen?

Wanneer de bougies in een benzineauto vervangen moeten worden, merk je dit vaak aan verschillende symptomen. De auto zal bijvoorbeeld minder goed optrekken en vaak hoor je ook dat de motor niet meer zo soepel loopt. Mogelijk start je auto zelfs helemaal niet meer wanneer de bougies aan vervanging toe zijn. In een moderne auto zal het motorstoringslampje meestal gaan branden als de bougies vervangen moeten worden.

Als je bougies aan vervanging toe zijn, dan herken je dit ook aan de staat van de bougie. De bougie zal dan versleten en zwart van kleur zijn.

  1. Je bougies vervangen

Als je bougies aan vervanging toe zijn is het belangrijk dat je nieuwe bougies in je auto plaatst. Zo voorkom je dat de problemen erger worden en je auto uiteindelijk niet meer start. Belangrijk is om voor bougies te kiezen die ook in jouw auto passen. Denso Iridium Tough-kaarsen die vaak worden gebruikt. De Denso Iridium Tough bougies hebben een diameter van 14mm en zijn voor veel auto’s geschikt. Het schroefdraad van dit type bougie heeft een lengte van 19 millimeter en een gewicht van 56 gram. Het is een bougie met een 1-massa elektrode.

  1. Kun je zelf je bougies vervangen?

Wie een beetje handig is met auto’s is in staat om zijn eigen bougies te vervangen. Belangrijk is om eerst de auto af te laten koelen. Je zal eerst de bougiekabels moeten verwijderen voordat je een bougie kunt vervangen. De bougies zitten met behulp van schroefdraad vast. Zodra je de oude bougie verwijderd hebt, kun je hier een nieuwe inschroeven. Belangrijk is om de kabels naderhand weer op de juiste manier aan te sluiten.

Mocht deze beschrijving niet duidelijk genoeg zijn, dan kun je op het internet ook veel video’s vinden. Twijfel je of je de bougies zelf kunt vervangen, dan kun je er ook voor kiezen om dit aan een specialist over te laten.

  1. Hoe weet je of een bougie past?

Belangrijk is dat een bougie goed op je auto aansluit. Zo moet de bougie bijvoorbeeld van het juiste materiaal gemaakt zijn en de correcte diameter en lengte hebben. Of een bougie past kun je vaak op de website van de leverancier lezen. Daar wordt doorgaans vermeld voor welke auto’s een specifiek type bougie geschikt is. Mocht je twijfels hebben, dan is het aan te raden om even advies in te winnen bij een specialist. Zo voorkom je namelijk dat je de verkeerde bougies bestelt.

Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Kerst 2022Kerst 2022
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner Kerst 2022Kerst 2022