Zomerrapport: Team voor team: Haas

Het is zomerpauze. Twaalf races achter de rug en nog negen te gaan. Het ideale moment om even achterom te kijken. Terwijl de teams genieten van de vakantie en zich klaarmaken voor de Grote Prijs van België, blikt F1journaal terug naar het seizoen tot dusver. We analyseren team voor team en blikken vooruit naar wat er nog verwacht kan worden. Het volgende team in de rij, het nieuwe team: Haas.

Haas
– Aantal punten: 28 (achtste in constructeurs kampioenschap)
– Romain Grosjean: 28 (12de in WK)
– Esteban Gutierrez: 0 (19de in WK)

Haas, het meest verrassende team van het seizoen 2016. Met Romain Grosjean en Esteban Gutierrez als rijders kwam het nieuwe team met twee ervaren rijders op de grid. Grosjean had jaren ervaring opgedaan bij Lotus en ook Gutierrez reed bij Sauber. Als testrijder bij Ferrari, en de technische steun van Ferrari aan Haas, wist de Mexicaan een zitje bij Haas te verzilveren.

Ze kwamen als nieuwkomers in de sport en wisten meteen in de punten te rijden in Australië. Grosjean reed als zesde over de finish, wat meteen goed was voor acht punten. De Fransman werd dan ook voor het eerst verkozen tot ‘Driver of the day’.

Romain Grosjean ging op hetzelfde elan verder in de volgende races. Een vijfde plaats in Bahrein en een achtste in Rusland zorgen voor een droomstart van Haas. Verder haalde Grosjean nog eens punten in Oostenrijk (zes) als zevende. Hoewel hij tevreden is over het aantal punten die hij bij elkaar wist te rijden, klaagde Grosjean meer en meer over de gebreken van zijn wagen. Het team wist haar uitstekende vorm van het begin van het seizoen niet door te trekken en zakte langzamerhand verder weg.

Terwijl zijn teamgenoot punten scoort, gaat Esteban Gutierrez de zomerpauze in zonder punten. De Mexicaan behaalde wel vier keer een elfde plaats en kende ook in het begin van het seizoen de nodige pech. Na kritiek van de buitenwereld blijft Haas vertrouwen hebben in zijn rijder. Naarmate het seizoen vorderde wist Gutierrez ook de prestaties van zijn teamgenoot te evenaren, waardoor het vertrouwen van het team gerechtigd was. Verder komt Gutierrez geregeld in het nieuws na incidenten met blauwe vlaggen. Zo hebben Lewis Hamilton en Daniel Ricciardo openlijk kritiek dat de Mexicaan geen rekening houdt met de blauwe vlaggen. Bij Hamilton wordt het zelfs even te veel. De Brit steekt zijn middelvinger de hoogte in wanneer hij in Hongarije Gutierrez dubbelde.

Bij Haas hopen ze na de zomerpauze het gevecht aan te gaan met Toro Rosso. Het team heeft altijd grote ambities gehad, maar hield wel altijd woord. Het zei dat het punten ging scoren in 2016 en het heeft er ondertussen 28. Dat hadden veel fans niet verwacht van het nieuwe team. Wanneer ze bij Haas na de zomer de problemen die Grosjean aankaart kunnen oplossen, dan zitten er opnieuw punten in voor Haas.
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}