Zomerrapport: Team voor team: Williams

Het is zomerpauze. Twaalf races achter de rug en nog negen te gaan. Het ideale moment om even achterom te kijken. Terwijl de teams genieten van de vakantie en zich klaarmaken voor de Grote Prijs van België, blikt F1journaal terug naar het seizoen tot dusver. We analyseren team voor team en blikken vooruit naar wat er nog verwacht kan worden. Williams kan niet aansluiten met de top drie en moet uitkijken dat het haar vierde plaats niet verliest aan Force India.
a:1:{s:9:”file_name”;s:52:”13613109_1574550622608919_744827360192651151_o-2.jpg”;}
Williams
– Aantal punten: 96 (vierde in constructeurs kampioenschap)
– Valtteri Bottas: 58 (7de in WK)
– Felipe Massa: 38 (9de in WK)

Williams begon aan het V6-tijdperk in 2014 als grootste belager van Mercedes en hoopte om in 2015 nog een stap voorwaarts te zetten, maar Ferrari nam in dat seizoen de fakkel over als ‘best of the rest’. Wat in 2015 niet lukte, probeert het team van Frank Williams dan maar opnieuw in 2016. Na twaalf races kunnen we jammer genoeg besluiten dat Williams het gevecht om de top moet staken. Naast Mercedes en Ferrari doet Red Bull ook nog beter dan Williams.

Het seizoen begon in ieder geval niet slecht voor Williams. Het eindigde altijd in de punten (behalve in Groot-Brittannië), met als beste resultaat een derde plaats voor Valtteri Bottas in Canada. Echter, op circuits zoals dat van Monaco of Hongarije, heeft de wagen van Williams het moeilijk. De sterke kant van de wagen komt immers van de krachtbron van Mercedes. Sinds de Grote Prijs van Oostenrijk ging het achteruit. Het team kon dan maximaal nog maar twee punten scoren en die punten kwamen steeds van Valtteri Bottas. Felipe Massa wist in de laatste vier races geen punten meer te scoren. In de laatste zeven races kon de Braziliaan slechts twee punten bij elkaar sprokkelen.

Na enkele moeilijke races kan Williams revanche nemen in de komende races. De GP van België en Italië zouden de wagen goed moeten liggen. Als het voor Force India wil eindigen in het kampioenschap, zal het punten moeten scoren in die races. Force India maakt immers snel punten goed op de vierde in het kampioenschap. Als we verdergaan op de voorbije races, zullen de punten moeten komen van de Finse rijder bij Williams, Valtteri Bottas. Felipe Massa heeft immers een slechte periode en dan wordt al snel gedacht dat 2016 het laatste jaar wordt voor Massa in de Formule 1.