GP van Groot-Brittannië: George Russell wint spannende strijd om de pole, drie Britten helemaal vooraan op de startgrid

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Tijdens een erg spannende en uitdagende kwalificatie heeft George Russell de polepositie voor de GP van Groot-Brittannië veroverd. Lewis Hamilton en Lando Norris vervolledigden de top drie van de kwalificatie en daarmee staan er tot dolle vreugde van het thuispubliek drie Britten op de eerste drie plaatsen van de startgrid.

Na de regen eerder vandaag was er bij aanvang van de kwalificatie voor de GP van groot-Brittannië een zonnetje dat scheen. Dreigende regenwolken kwamen echter richting het circuit van Silverstone en het was van bij het begin van Q1 meteen erg druk op de baan.

De rijders gingen op intermediates de baan op om een eerste rondetijd neer te zetten maar al snel werd er daarna door heel wat rijders omgeschakeld naar droogweerbanden. Het circuit was immers aan het opdrogen en er kwam een droge ideale rijlijn.

Op die droogweerbanden ging het mis voor Sergio Perez. De Mexicaan verloor de controle over zijn wagen en kwam met zijn Red Bull F1-bolide vast te zitten in de grindbak. Een rode vlag en onderbreking van Q1 was het gevolg, Perez zijn kwalificatie zat erop.

Bij het hervatten van de kwalificatie gingen de rijders zo snel mogelijk de baan op want er werd opnieuw regen voorspeld. Regenwolken waren duidelijk onderweg naar het circuit en dat er verraderlijke omstandigheden waren mocht ook Max Verstappen ondervinden die net als Sergio Perez in de grindbak terechtkwam maar gelukkig voor hem wel kon doorrijden.

Heel wat rijders gingen trouwens in de fout en dat zorgde voor een bijzonder spannende ontknoping van het eerste kwalificatiegedeelte. De rondetijden doken op de droogweerbanden immers met verschillende seconden tegelijkertijd naar beneden.

Uiteindelijk was het Lewis Hamilton die in Q1 de snelste tijd reed, voor teamgenoot George Russell. Al de grote namen gingen door naar Q2, op Sergio Perez na.

In Q2 werd er gevreesd voor nieuwe regenbuien en de rijders gingen dan ook snel de baan op. De baan droogde verder op en we zagen de rondetijden verder naar beneden gaan.

Lando Norris reed uiteindelijk in Q2 de snelste tijd, gevolgd door George Russell en Fernando Alonso. Max Verstappen reed slechts de zesde tijd maar de grootste verrassing was de uitschakeling van Ferrari-rijder Charles Leclerc met een elfde tijd.

In Q3 kwam het zonnetje erdoor en kon er echt voluit gegaan worden door de rijders. Na de eerste serie snelle runs stond George Russell met de snelste tijd achter zijn naam. Russell was slechts 0,006 seconde sneller dan Lando Norris maar het volstond wel voor een voorlopige polepositie. Lewis Hamilton volgde met een derde tijd en daarmee bestond de volledige top drie voorlopig uit allemaal Britten, dit uiteraard tot dolle vreugde van het thuispubliek.

De top zeven bevond zich echter binnen minder dan een halve seconde en er volgde nog een tweede ultieme snelle run. Wie zou de super spannende strijd om de polepositie winnen?

Max Verstappen begon als eerste aan zijn snelle ronde, hij verbeterde zijn tijd maar het was niet voldoende voor de polepositie. Lewis Hamilton ging voorbij aan George Russell en reed een voorlopige besttijd. George Russell sloeg echter nog terug en het was Russell die de polepositie veroverde voor Lewis Hamilton.

Een volledige eerste startrij voor Mercedes en dat zorgde voor dolle vreugde in de Mercedes-garage en bij Mercedes-motorsportbaas Toto Wolff. Lando Norris brak zijn ultiem rondje af maar hij was wel goed voor de derde tijd en daarmee kreeg het Britse thuispubliek een ongelooflijke top drie met drie Britten op de eerste drie plaatsen op de startgrid.

Max Verstappen moest genoegen nemen met de vierde plaats maar met drie Britten die gaan strijden voor een thuisoverwinning op Silverstone belooft het morgen een erg spannende race te worden.