FIA trekt zich niets aan van uitbraak Marburg-virus: “Het prijzengala gaat door in Rwanda”

FIA

Ondanks een uitbraak van het Marburg-virus heeft de FIA beslist om haar jaarlijks gala zoals gepland in Rwanda te laten doorgaan.

Naar aanleiding van de uitbraak met het Marburg-virus raadt de WHO af om naar Rwanda af te reizen. De FIA nam echter contact op met het Ministerie van Gezondheid van Rwanda en besloot om toch het ‘Prize Giving Gala 2024’ op 13 december in Rwanda te laten doorgaan.

Opvallend is dat het FIA-prijzengala voor het eerst in Rwanda zou plaatsvinden. Voor Afrika een opsteker omdat er al sinds 1993 geen F1-race meer in Afrika heeft plaatsgevonden. Lewis Hamilton ijvert al langer voor een F1-race in Afrika, al kwam er ook al kritiek van de zevenvoudig F1-kampioen op de locaties van het ‘FIA Prize Giving Gala’ (Lewis Hamilton uit kritiek op locatie FIA-prijzengala maar wat met 2024?: “Niet erg duurzaam!”).

Nu Rwanda zich steeds nadrukkelijker mengt in de strijd om een plaats op de F1-kalender, leek het de FIA dus ook een goed idee om haar prijzengala in Rwanda te laten doorgaan maar de uitbraak van het Marburg-virus lijkt daar dus mogelijk een stokje voor te gaan steken. Voorlopig wijzigt de FIA haar plannen dus niet maar mocht de uitbraak zich verder verspreiden dan volgt er mogelijk toch nog een aanpassing van de locatie.

De WHO benadrukt dat de huidige uitbraak van het Marburg-virus één van de grootste uitbraken in de geschiedenis is. De FIA trekt zich daar voorlopig dus weinig van aan.