Adrian Newey onthult paniek bij Red Bull: “We leken een eend die boven water probeerde te blijven”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Red Bull behaalde tijdens de GP van Bahrein een erg vlotte dubbeloverwinning. Van buitenaf zag het er althans zo uit maar in gesprek met de officiële podcast van de Formule 1 onthult Adrian Newey dat bij Red Bull niet alles vlot verliep en dat er even paniek was over de betrouwbaarheid van de wagen.

“Vorig jaar was een regelrechte nachtmerrie voor ons, dat zeker en vast,” vertelde Adrian Newey tegenover de ‘F1 Nation’ podcast. “Ik denk dat het van 2011 geleden is dat we nog eens de eerste race van het seizoen hebben gewonnen, dus bij deze is die lange droogte verholpen.”

“De pre-season test verliep goed voor ons, we hadden het idee dat we over een competitieve wagen beschikten. Ik moet toegeven dat tijdens de eerste oefensessie onze glimlach verdween omdat we enkele problemen hadden maar de jongens hebben goed gereageerd.”

“Tijdens een erg lange vrijdagavond hebben we die problemen vervolgens verholpen.”

Newey werd vervolgens gevraagd of de problemen die Red Bull ervaarde nieuw waren en dat bleek het geval te zijn.

“Ja, dat waren ze,” aldus Newey. “Er was op vrijdag een onverwacht probleem met de wagen op het vlak van de betrouwbaarheid, wat extra werk betekende.”

“Uiteindelijk draait alles rond betrouwbaarheid en met maar weinig testmogelijkheden, er werd maar drie dagen getest, is er niet veel tijd om je voor te bereiden.”

“Het is verbazingwekkend om te zien hoe betrouwbaar de startgrid is, zeker gezien het gebrek aan testmogelijkheden. Maar wij werden op vrijdag verrast.”

“De wagen gedroeg zich niet hetzelfde als dat we verwacht hadden, de omstandigheden leken een beetje te zijn gewijzigd. Het mag er van buitenaf dan wel vlot uitgezien hebben, maar onder het wateroppervlak was er een eendje druk aan het trappelen om boven water te proberen blijven, toch zeker op vrijdag en zaterdag!”