“Al de F1-teams steunen het plan voor aanpassen sprint-format in Azerbeidzjan”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Volgens Ferrari-teambaas zijn al de F1-teams akkoord met het aanpassen van het sprint-format tijdens het raceweekend in Azerbeidzjan, de volgende race op de F1-kalender 2023.

Eind deze maand vindt met de GP van Azerbeidzjan het eerste raceweekend plaats waarbij we een raceweekend met sprint-format hebben. Daarbij is er normaal een oefensessies en kwalificatie op vrijdag, gevolgd door een tweede oefensessie en sprintrace op zaterdag en de grand prix op zondag.

Het aantal sprintraces werd dit seizoen uitgebreid naar zes stuks, al kwam er nog wel kritiek op het format en dan vooral op de tweede oefensessie op zaterdag, die enigszins overbodig is. De teams zouden nu akkoord zijn gegaan met een passing van het format tijdens het raceweekend in Azerbeidzjan.

Het zou de bedoeling zijn dat er op vrijdag een oefensessie plaatsvindt, gevolgd door een kwalificatie die de startgrid voor de grand prix op zondag bepaalt. Op zaterdag zou de tweede oefensessie vervangen worden door een kwalificatie die de startgrid voor de sprintrace bepaalt.

“Ik denk dat de teams voor deze ene keer eens op dezelfde lijn zaten,” aldus Ferrari-teambaas Frederic Vasseur. “Dat gebeurt niet vaak dus dan moet je ervan profiteren.”

“Je kan erover discussiëren waarom dit zo laat beslist wordt maar uiteindelijk is iedereen het erover eens en moet je ervoor gaan.”

Het raceweekend in Azerbeidzjan zou er als volgt uitzien:

Vrijdag:
– oefensessie
– kwalificatie die startgrid grand prix op zondag bepaalt
Zaterdag:
– kwalificatie die de startgrid voor de sprintrace bepaalt
– sprintrace
Zondag:
– grand prix