Documentaire onthult: Toto Wolff en Christian Horner belden na controversiële seizoensfinale in Abu Dhabi naar FIA-president Jean Todt

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Een documentaire van ‘Canal+’ onthult dat Toto Wolff en Chistian Horner in de minuten na het vallen van de zwart-wit geblokte finishvlag van de controversiële seizoensfinale in Abu Dhabi 2021 allebei contact opnamen met FIA-president Jean Todt.

Tijdens het controversieel slot van de GP van Abu Dhabi in 2021 opteerde FIA-racedirecteur Michael Masi ervoor om niet al de wagens zich tijdens de safety car te laten ontdubbelen en nog één ronde te laten racen. Lewis Hamilton, die op weg leek naar een zekere achtste wereldtitel in de Formule 1, werd daardoor alsnog ingehaald door Max Verstappen die zijn eerste F1-titel behaalde.

Veel commotie tijdens en na de race en zowel bij Mercedes als Red Bull probeerden ze alles uit de kast te halen om de titelontknoping in hun voordeel te laten vallen. Dat er mogelijke protesten zouden volgen was meteen duidelijk maar uit de documentaire ‘La Méthode’ blijkt nu dat Jean Todt benaderd werd door Toto Wolff en Christian Horner.

In ‘La Méthode’ volgen we Jean Todt zijn leven en carrière in de motorsport. Tijdens de seizoensfinale in Abu Dhabi in 2021 is Jean Todt bezig aan zijn laatste dagen als FIA-president. We zien in de documentaire dat hij de seizoensfinale in Parijs op tv volgt. Minuten na het vallen van de zwart-wit geblokte vlag wordt hij gebeld door een geïrriteerde Toto Wolff die aan Todt vraagt om tussen te komen.

“Toto, je moet naar de stewards gaan,” zegt Todt. “Ik heb alles gevolgd maar ik beschik niet over de info om jou een antwoord te geven. Je moet naar de stewards gaan en proberen te begrijpen wat er is gebeurd.”

Opmerkelijk genoeg krijgt Jean Todt vervolgens ook telefoon van Red Bull-teambaas Christian Horner, die ongetwijfeld wil dat het resultaat een gunstige uitkomst voor Red Bull en Max Verstappen krijgt en ook behouden blijft.

“Hey Christian, mijn felicitaties tot dusver,” aldus Todt. “Ik begrijp dat er wat protesten zijn. Maar wat een race, mijn felicitaties voor jullie strategie, geweldig gedaan.”

In een interview deze week met het Italiaanse ‘Corriere dela Sera’ komt de voormalige FIA-president terug op de bewuste telefoontjes na afloop van de seizoensfinale in Abu Dhabi.

“Ik heb niets gedaan, dat is niet de rol van de president van de FIA,” vertelde Todt. “Scheidsrechters moeten autonoom hun werk kunnen doen. Heb je ooit FIFA-baas Gianni Infantino horen zeggen ‘Dit is een penalty, dit was geen penalty’?”

“In de documentaire zie je dat ik thuis de seizoensfinale aan het bekijken ben. Horner en Wolff bellen me en ik zeg hen dat ik niet tussenbeide kan komen, dat het de verantwoordelijkheid is van de stewards en de racedirecteur.”

Toto Wolff en Christian Horner voor de GP van Abu Dhabi 2021 – Red Bull Content Pool