Alain Prost: “Ruzie met jaloerse Alpine CEO heeft voor de exit gezorgd”

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Alain Prost laat weten dat een ruzie met CEO Laurent Rossi ervoor gezorgd heeft dat hij buitenspel werd gezet en vervolgens naar de uitgang gedwongen werd.

Maandag bracht Alpine het nieuws naar buiten dat de wegen van Alain Prost en het team zouden scheiden. De zesenzestigjarige Fransman was sinds 2017 aan de slag als adviseur bij het Renault F1 team dat vorig jaar omgedoopt werd tot Alpine F1 Team. 

Later die dag reageerde de viervoudig wereldkampioen teleurgesteld op zijn ontslag, en de manier waarop die wereldkundig gemaakt werd, met een bericht op de sociale media.

“Ik ben erg teleurgesteld hoe dit nieuws vandaag bekend is gemaakt”, schreef Prost op Instagram.

“Er was afgesproken dat we het samen met @alpinef1team zouden aankondigen! Geen respect sorry!”

“Ik heb het aanbod dat mij in Abu Dhabi is gedaan voor het seizoen 2022 geweigerd vanwege een persoonlijke relatie en ik heb gelijk gekregen!”

In een gesprek met de Franse sportkrant ‘L’Equipe’ gaat Prost ook dieper in op de reden van zijn ontslag. Hij beschuldigt CEO Laurent Rossi ervan respectloos en jaloers te zijn.

“Het is een kwestie van respect,” zei de F1 legende. “De verhoudingen werden een stuk gecompliceerder. Ik had het gevoel dat er veel jaloezie was.”

“Laurent wil alleen werken, en door niemand beïnvloed worden. Eigenlijk zei hij me zelf dat hij geen adviseur meer nodig had. Toch bood hij me een contract aan in Abu Dhabi dat ik weigerde.”

“Laurent wil in de schijnwerpers staan. Wat mij interesseert is de uitdaging om bij een team te horen en betrokken te zijn bij bepaalde beslissingen.”

Prost vertelt verder ook nog dat hij vorig voelde dat er veel aan het veranderen was bij de Franse formatie en dat hij het gevoel had dat Rossi de oude garde liever kwijt dan rijk was.

“Het seizoen 2021 was erg ontwrichtend voor mij, in die zin dat ik het gevoel had dat de oude garde moest verdwijnen,” legde Prost uit. “Ik accepteer de verandering omdat we Formule 1 niet altijd op dezelfde manier hoeven te doen.”

“We kunnen het anders doen, en dat is het hele afgelopen jaar ook het geval geweest. Maar voor mij werd het te ingewikkeld.”

“Ik was niet meer betrokken bij de beslissingen. Soms deelde ik ze zelfs helemaal niet, maar ik moest wel het officiële woord blijven doen.”

“Zelfs als lid van de raad van bestuur ontdekte ik bepaalde beslissingen op het laatste moment.”

“Je kunt misschien niet gehoord worden maar je moet op zijn minst op tijd gewaarschuwd worden. Het is een kwestie van respect. De verhoudingen werden steeds ingewikkelder.”

“Wat ik niet waardeer is de relatie en het gebrek aan respect voor mensen.”

“Als de teambaas je niet eens gedag zegt als je op het circuit aankomt, dan komt dat omdat er geen lol meer aan is. Er is zelfs geen respect meer. En dan kan het gewoon niet werken.”

Het blijft ook rommelen achter de schermen bij het team uit Enstone want er wordt ook gefluisterd dat Davide Brio het team zou verlaten. Voormalig Aston Martin-teambaas Otmar Szafnauer lijkt dan weer samen met sponsor BWT op weg richting Enstone.

Op de vraag of Alpine klaar is voor het nieuwe tijdperk van de Formule 1 vanaf 2022 geeft Alain Prost ook nog een opmerkelijk antwoord.

“Men heeft bij de motor een klein probleempje met de betrouwbaarheid”, aldus Prost, die eraan toevoegde dat het “moeilijk te beantwoorden” is of Alpine in 2022 zal kunnen winnen.

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol 7-daagsebol 7-daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print