Alonso verdedigt keuze voor slicks bij eerste pitstop: “De baan lag droog”

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Na afloop van de GP van Monaco zal er ongetwijfeld stevig gediscussieerd worden over de strategische beslissing bij Aston Martin om Fernando Alonso tijdens zijn eerste pitstop op de medium band de baan op te sturen terwijl het net op dat moment begon te regenen. Alonso verdedigt echter de strategische keuze voor slicks.

Heeft Aston Martin inderdaad een eventuele overwinning in Monaco vergooid door Alonso op de medium band opnieuw de baan op te sturen toen hij zijn eerste pitstop maakte en het net dan begon te regenen? Volgens Alonso was de keuze voor slicks weloverwogen en geen ‘gokwerk’.

“Ik had geen beeld van buitenaf zoals jullie waarschijnlijk wel zagen,” vertelde Alonso tijdens de persconferentie na de race. “Voor mij was het zeer duidelijk dat de baan tijdens de ronde waarin wij binnenkwamen volledig droog was, op bocht zeven en acht na. Dus waarom zou ik intermediates laten plaatsen hebben?”

“Het was volledig droog, 99 procent van het circuit. Dus pitte ik voor droogweerbanden, de weersvoorspelling had het over een kleine regenbui en er viel ook een klein beetje regen. We hadden ook erg veel marge achter ons om droogweerbanden te plaatsen en indien nodig intermediates.”

“Dus misschien was het extra veilig dat we probeerden te spelen, ik weet het niet, maar tijdens die anderhalve minuut die ik nodig had om doorheen bochten vijf, zes, zeven en acht opnieuw te rijden, daarin veranderde het compleet. Tijdens mijn out-lap op de droogweerbanden was het zeer nat in die bochten. Maar tijdens de ronde dat ik mijn pitstop maakte was het volledig droog.”

Alonso staat volledig achter de strategische keuzes die het team maakte, bovendien zouden ze bij een volledig droge race sowieso geen kans gemaakt hebben op de overwinning.

“Ze zegden dat het een korte bui ging zijn, dat ze niet wisten hoeveel regen er zou vallen, maar dat het niet al te hevig zou zijn,” aldus Alonso. “Ik zei vervolgens dat we voor droogweerbanden zouden gaan. Bochten vijf, zes, zeven hadden wat druppels regen en de rest van het circuit was droog.”

“Er was vandaag geen kans om te winnen,” was Alonso het niet eens met zij die zeggen dat Aston Martin vandaag de kans heeft gemist om Red Bull te verslaan. “Ze hebben een andere race gezien dan dat ik en het team hebben gezien.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner