AlphaTauri-teambaas Franz Tost: “Ik ben het vertrouwen in mijn engineers kwijt”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Franz Tost heeft laten weten dat hij na het teleurstellende openingsweekend in Bahrein het vertrouwen kwijt is in zijn technische staf.

Het zusterteam van Red Bull keerde zonder punten terug uit Bahrein. Yuki Tsunoda viel met zijn elfde plaats in de einduitslag net buiten de punten terwijl Nyck de Vries zich met een veertiende plaats moest tevreden stellen. Teambaas Franz Tost schuift de zwarte piet echter niet door naar zijn rijders maar wel naar zijn technische staf.

“Yuki heeft deze winter een grote stap voorwaarts gemaakt, en niet alleen op het vlak van rijden. Zijn feedback op technisch vlak is erg goed, en ik moet zeggen dat hij tijdens de race competitief voor de dag kwam. Volgens mij heeft hij het maximale uit de auto weten te halen.”

“Spijtig genoeg denk ik dat de prestaties van de auto momenteel het probleem zijn. We hadden een betere auto verwacht,” liet hij optekenen tijdens het persmoment in Jeddah.

“We hadden het moeilijk in Bahrein. We hebben nog heel wat werk voor de boeg om de auto sneller te maken, zeker op aerodynamisch vlak. Er zijn verschillende programma’s lopende en mijn engineers zeggen me dat we vooruitgang boeken maar ik vertrouw ze niet meer.”

“Tijdens de winter hebben ze me verteld dat de auto fantastisch is, dat we veel progressie gemaakt hebben. Daarna zakten we af naar Bahrein en waren we nergens. Wat moet ik daarvan zeggen?”

“Te weinig downforce, daarom is de auto niet stabiel tijdens het remmen, raken de achterbanden overhit, schuift hij weg bij de apex en is er geen tractie. Alles wat je nodig hebt om een goed rondje neer te zetten. Ik wil gewoon een goede rondetijd zien want dat is het enige dat telt.”

De vrijdag van de GP van Saoedi Arabië begon alvast wat beter met een tiende tijd voor Tsunoda en een dertiende tijd voor de Vries na de eerste oefensessie maar na de tweede oefensessie sloten ze de dag weer af op een teleurstellende dertiende en zeventiende plaats.

Tost legt de druk verder bij zijn technische staf en stelt dat ze hun rijders een betere auto moeten geven en dat dan de resultaten vanzelf zullen volgen. “Ze hebben in het verleden bewezen dat ze kampioenschappen kunnen winnen,” aldus de Oostenrijker.

“Nyck is nog aan het leren. Als hij een goede auto heeft zal hij er staan. Weet je, als nieuwkomer is het nog moeilijker als er problemen met de auto zijn.”

“Het is makkelijker om competitief te zijn met een betere auto. Het is dus aan het team om ervoor te zorgen. Ik wil nu dat we met de volgende stappen in de juiste richting gaan, dat we de prestaties van de auto verbeteren, dat we daartoe in staat zijn.”

Normaal gesproken komt AlpaTauri de volgende races met een paar updates voor de dag en Tost hoopt dat er dan beterschap merkbaar is. Op de vraag of de kritiek op zijn technische staf een ‘liefdevolle schop onder de kont’ is antwoordde Tost klaar en duidelijk: “Dat maakt me niet uit, ik wil gewoon een snelle auto. Of het nu ’tough love’ is of niet maakt me helemaal niet uit.”