Amerikaans Congres wil antwoorden: “Waarom mag Andretti niet deelnemen aan de F1?”

Andretti Autosport
Andretti Autosport

Vanuit het Amerikaans Congres hebben leden een brief gestuurd naar F1-eigenaar Liverty Media waarin ze verduidelijking vragen waarom Andretti Global werd uitgesloten van deelname aan de Formule 1.

In januari kreeg Andretti Global te horen dat haar kandidatuur om deel te nemen aan de Formule 1 werd afgewezen door de FOM, de Formula One Mangament. Nochtans had eerder de FIA wel haar steun uitgesproken voor de kandidatuur van Adretti.

De FOM liet aan Andretti weten dat er een nieuwe kandidatuur mogelijk was tegen het F1-seizoen 2028. Toen wou General Motors onder haar merknaam Cadillac als motorleverancier aan de Formule 1 deelnemen met Andretti als partner. Bij Andretti werken ze ondertussen echter wel verder aan hun F1-project en zijn ze bezig met het bouwen van een eigen F1-bolide. Andretti kondigde onlangs zelfs trots de opening van een fabriek in Silverstone aan.

Maar ook het Amerikaans Congres begint zich nu te moeien met de zaak want 12 congresleden hebben een brief geschreven naar Gregory Maffei, de CEO van Liberty Media.

“We schrijven om onze bezorgdheid te uiten over klaarblijkelijke concurrentiebeperkende acties die twee Amerikaanse bedrijven, Andretti Global en General Motors, zouden kunnen verhinderen om te produceren en te concurreren in de Formule 1,” aldus de 12 congresleden in hun brief.”

“De afwijzing door de FOM lijkt te zijn ingegeven door de huidige line-up van Europese F1-teams waarvan er veel zijn aangesloten bij buitenlandse autofabrikanten die rechtstreeks concurreren met Amerikaanse autobedrijven zoals GM. Het is oneerlijk en verkeerd om te proberen Amerikaanse bedrijven de toegang tot de Formule 1 te ontzeggen, wat ook in strijd zou kunnen zijn met de Amerikaanse antitrustwetten. Deelname van alle Formule 1-teams, inclusief alle Amerikaanse teams, zou gebaseerd moeten zijn op verdienste en niet alleen beperkt moeten zijn tot het beschermen van de huidige line-up van raceteams.”

Greg Maffei en Liberty Media wordt vervolgens gevraagd om tegen uiterlijk 3 mei te reageren op enkele vragen waarbij vooral een antwoord dient te worden gegeven op welke basis de FOM besloten heeft Andretti Global een F1-deelname te weigeren.

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print