Aston Martin dient protest in tegen uitslag kwalificatie GP van China

Aston Martin F1 team
Aston Martin F1 team

Het Aston Martin F1 team heeft officieel protest ingediend tegen de uitslag van de kwalificatie voor de GP van China. Het protest is een reactie op de crash van Carlos Sainz tijdens de kwalificatie en het feit dat Sainz vervolgens gewoon verder reed.

Aston Martin dient protest in op basis van regel 39.6 van het sportief reglement. Regel 39.6 van het reglement geeft aan dat ‘een rijder niet verder deel mag nemen aan de sessie als de wagen tot stilstand komt op de baan tijdens een kwalificatiesessie’. Bij Aston Martin willen ze dus dat alle rondetijden die Carlos Sainz na de rode vlag reed worden geschrapt.

Carlos Sainz spinde tijdens Q2, kwam vervolgens tegen de bandenmuur terecht en kwam inderdaad even tot stilstand te staan. Er volgde een rode vlag maar Sainz kon opnieuw wegrijden en reed naar de pitlane. In de garage van Ferrari slaagden de mecaniciens er vervolgens in om de wagen van Sainz te herstellen. Sainz reed vervolgens de derde tijd en slaagde er zo in om door te stoten naar Q3.

Opvallend genoeg zou het niet de eerste keer zijn dat een rijder tijdens een kwalificatie tot stilstand komt te staan en vervolgens opnieuw kan doorrijden. Het protest van Aston Martin lijkt dan ook vooral ‘revanche willen nemen’ voor een incident tussen Sainz en Alonso dat vanochtend plaatsvond tijdens de sprintrace en waarvoor Fernando Alonso zwaar bestraft werd.