Audi schakelt een versnelling hoger: Neel Jani moet F1-motor helpen ontwikkelen

Audi Motorsport
Audi Motorsport

Audi is volop bezig met het ontwikkelen van haar F1-motor voor het seizoen 2026. Naast het bouwen van de nodige faciliteiten heeft het nu ook Neel Jani in dienst genomen om daarbij te helpen.

In 2026 wordt een nieuw motorreglement ingevoerd en daarvan wil Audi profiteren om vanaf dan met een eigen fabrieksteam deel te nemen. Daarvoor zal het huidige Alfa Romeo, dat eigenlijk Sauber Motorsport is, vanaf 2026 het fabrieksteam van Audi vormen, met dus een eigen Audi F1-motor.

Audi bouwde al een heel wat faciliteiten en het liet in april weten dat het al sinds eind 2022 een eerste volledig hybride-aandrijflijn aan het testen is. Nu heeft het ook Neel Jani, een voormalig winnaar van de 24u van Le Mans, aangetrokken om te helpen bij de ontwikkeling van de F1-motor.

Jani testte ooit voor Sauber en Toro Rosso met een F1-bolide en racete ook voor Porsche in de Formule E. Met Porsche won Jani in 2016 ook de 24u van Le Mans en nu moet hij dus helpen de Audi F1-motor te ontwikkelen.

“Het is tegelijkertijd een eer en een geweldige verantwoordelijkheid om in deze erg vroege fase betrokken te zijn bij een enorm project van deze grootte,” vertelt Jani in een reactie. “Ik ben er zeker van dat mijn ervaring van in de Formule 1 en de LMP-projecten ik een goede link kan leggen tussen theorie en praktijk.”

Ook Oliver Hoffman, de grote baas van de technische ontwikkelingsafdeling van Audi, is enthousiast met de komst van Neel Jani: “Net als bij de ontwikkeling voor productie, speelt het simuleren een belangrijke rol voor ons F1-project.”

“Onze simulator is een belangrijke tool voor de ontwikkeling van onze power unit; Het vereist een ontwikkelingsrijder die naast technologie ook heel wat ervaring bijbrengt aan het project, zeker wat betreft het ‘energie-management’ tijdens raceomstandigheden.”