Bernie Ecclestone: “Ik dacht dat de dood van Ayrton Senna het einde van de F1 zou betekenen”

Williams F1 team
Williams F1 team

Op 1 mei zal het 30 jaar geleden zijn dat Ayrton Senna overleed. Naar aanleiding daarvan blikt voormalig F1-baas Bernie Ecclestone tijdens een interview terug op die tragische gebeurtenis.

Het verhaal van de dramatische crash van Ayrton Senna is algemeen bekend maar wat minder bekend is wat zich afspeelde kort na de crash. Toenmalig F1-baas Bernie Ecclestone naar de verkeerstoren ging en hij kreeg van F1-dokter Sid Watkins te horen “Dat het zijn hoofd is”.

” Ik dacht dat hij zei: ‘Hij is dood’. Ik kwam uit de verkeerstoren en was natuurlijk erg overstuur. Toen ik wegliep zag ik Senna zijn broer. Hij vroeg wat er gebeurd was en ik zei: ‘Blijkbaar is hij dood’, en dat was het,” aldus Ecclestone in gesprek met ‘Racingnews365’. “Ik ging redelijk snel weer weg. Ik wilde daar gewoon zo snel mogelijk weg zijn. Er was niets dat iemand kon doen en ik wilde niet betrokken raken bij de gesprekken over het afgelasten van de race en niets zeggen over dat hij was overleden, dat hij naar het ziekenhuis ging.”

“Het was het verhaal dat ze naar buiten brachten, want als hij was overleden op het circuit, dan moest je natuurlijk de race afblazen, dus dat is de reden waarom ik niet betrokken wilde raken bij het feit dat hij dood was.”

Het was een vreemde situatie waarin de race uiteindelijk opnieuw doorging en waarbij Senna klinisch in leven werd gehouden waarna Bernie Ecclestone pas ’s avonds vernam dat Ayrton Senna overleden was. Volgens Ecclestone keerde de Formule 1 plots terug naar een periode waarin er opnieuw F1-piloten overleden. Eerder tijdens het weekend was ook Ronald Ratzenberger overleden.

“Vroeger verloren we veel coureurs, een of twee per jaar, toen ging het weg en was het niet meer zo,” aldus Ecclestone. “Het probleem was dat als er iemand omkwam, we verder gingen en niemand moeite deed om er iets aan te doen. Het was zo normaal. Het was stom. Toen werden we er ineens weer mee geconfronteerd.”

Als toenmalig F1-baas moest Bernie Ecclestone na de dood van Ayrton Senna terugdenken aan de woorden van toenmalig FIA-voorzitter Max Mosley.

“Max zei tegen me: ‘Nu is het afgelopen met de Formule 1’, en dat is, denk ik, de manier waarop je moet denken,” blikt Ecclestone terug op het tragisch weekend in Imola. “Uiteindelijk werd de Formule 1 populairder.”

Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print