Mercedes: “Het was onze schuld dat Lewis Hamilton tijdens kwalificatie GP van China in Q1 al sneuvelde”

Mercedes F1 team
Mercedes F1 team

Tijdens de kwalificatie voor de GP van China sneuvelde Lewis Hamilton al in Q1, een mokerslag die erg hard aankwam bij de zevenvoudig wereldkampioen en waarvoor hij een deel van de schuld op zich nam. In een terugblik op het raceweekend laten ze bij Mercedes echter verstaan dat ze de schuld voor de Q1-exit van Hamilton op zich nemen.

“Lewis was erg expliciet na afloop, hij zei dat hij echt wenste dat hij dezelfde aanpak en benadering als George had genomen tijdens zijn eerste run in Q1,” aldus James Allison, technisch directeur bij Mercedes. “George kreeg in zijn wagen brandstof mee voor twee getimede rondjes zodat hij tijdens zijn eerste snelle run een gevoel in de wagen kon krijgen, een cool down lap kon doen en vervolgens nog eens ervoor kon gaan, wat hem nog beter een gevoel in de wagen kon geven.”

“Lewis ging wat later in de sessie voor één getimede ronde. Hij reed slechts één getimede ronde en hij liet na afloop verstaan dat hij nog een rondje nodig had gehad. Hij vond dat de wijzigingen die waren doorgevoerd de wagen wat meer onderstuur gaven, de wagen blokkeerde sneller tijdens het remmen en hij hanteerde de remmen vooraan zo dat hij wat meer problemen ondervond.”

“Ik denk dat we allemaal gezien hebben wat er tijdens zijn tweede run is gebeurd, wat nog maar zijn tweede getimede ronde was. Hij reed op het rechte stuk richting het begin van de hairpin, het aanremmen ging net niet perfect, hij ging iets te diep en dat was daar 0,7 seconde. Dat is een groot verschil en zonder dat had hij probleemloos kunnen doorstoten naar Q3 ofzo. Hij hield zijn hand dan ook omhoog en zei: ‘Mijn fout, mijn error’.”

“Ik denk dat wij echter ook onze verantwoordelijkheid hebben, we hadden hem wat meer moeten aanmoedigen om wat meer een programma zoals George te volgen. Dat is onze fout, wij moeten eigenlijk een wagen bouwen die niet al te tricky is om mee te rijden, momenteel geven we de rijders een wagen die erg ongewone fouten veroorzaakt.”