Bernie Ecclestone: “Michael Schumacher is de enige zevenvoudige wereldkampioen, Hamilton had zijn eerste wereldtitel niet mogen krijgen”

Instagram - Fabiana Ecclestone
Instagram - Fabiana Ecclestone

Als het van Bernie Ecclestone afhangt zou Michael Schumacher zijn record van zevenvoudig wereldkampioen niet hoeven te delen met Lewis Hamilton.

De voormalige F1-paus vindt namelijk dat Hamilton al het geluk van de wereld had bij het behalen van zijn eerste wereldtitel in 2008. Dat jaar was het ongemeen spannend tot de laatste ronde van het kampioenschap en wist Lewis Hamilton zich in extremis tot wereldkampioen te kronen ten nadele van Felipe Massa.

Maar het was ook het seizoen van het beruchte ‘crashgate-incident’ en dat wordt door velen ook gezien als een doorslaggevende factor in de titelstrijd. Tijdens de GP van Singapore werd gevraagd aan Renault-rijder Nelson Piquet Jr om opzettelijk te crashen zodat de safety car op de baan zou komen om zijn teamgenoot Fernando Alonso in een gunstige positie te krijgen.

Het resultaat was een extra pitstop voor Massa waardoor die de overwinning aan Fernando Alonso moest laten. Bernie Ecclestone herinnert zich nog hoe toenmalig FIA-voorzitter Max Mosley dit potje gedekt wilde houden om de sport geen schade te berokkenen.

“Tijdens het seizoen 2008 werden Max en ik ingelicht over wat er in Singapore gebeurd was,” aldus Ecclestone tegenover ‘F1-Insider.’

“Nelson Piquet Jr had tegen zijn vader verteld dat hem door het team gevraagd was om opzettelijk in de muur te rijden om een safety car-procedure uit te lokken om zijn teamgenoot Fernando Alonso te helpen.”

“We besloten om voorlopig niets te doen, we wilden de sport beschermen en besparen van een groot schandaal.”

Ecclestone vindt daarom ook dat Michael Schumacher de enige zevenvoudige wereldkampioen is, gezien de gebeurtenissen van 2008.

“We hadden genoeg informatie en op tijd om de zaak te onderzoeken,” gaat Ecclestone verder. “Volgens de statuten van de sport hadden we de race in Singapore moeten schrappen onder die omstandigheden.”

“Dat betekent dat de race nooit zou hebben plaatsgevonden voor het wereldkampioenschap. Dan zou Felipe Massa wereldkampioen geweest zijn en niet Lewis Hamilton.”

“Ik heb nog altijd te doen met Felipe Massa. Hij won de finale in zijn thuisrace in Sao Paolo en deed alles zoals het moest. Door bedrog greep hij naast de wereldtitel terwijl Lewis Hamilton alle geluk van de wereld had en zijn eerste kampioenschap won.”

“Vandaag zou ik alles anders aangepakt hebben. Daarom is Michael Schumacher voor mij de enige echte zevenvoudige wereldkampioen. Ook al vertellen de statistieken iets anders.”