“Bij Alpine doen ze alsof ze de marine zijn maar om te winnen moet je een piraat zijn”

Alpine F1 team
Alpine F1 team

Otmar Szafnauer geeft bij ‘SiriusXM’ nog eens zijn visie over zijn verblijf bij Alpine en daarbij spaart hij zijn voormalige werkgever niet.

Tijdens de GP van België liet Alpine weten dat de wegen van hun teambaas, Otmar Szafnauer, en het F1-team zouden scheiden na de race in Spa-Francorchamps. In een interview met ‘SiriusXM’ trapt Szafnauer nog eens na naar de Brits-Franse formatie.

“Het moederbedrijf wilde veel controle op veel vlakken van het raceteam,” aldus de Amerikaan. “Meer dan ik ooit gezien heb: op commercieel vlak, op het gebied van marketing, human resources (HR), financieel, communicatie, al die dingen werden niet aan mij gerapporteerd maar om mij heen naar iemand van de grotere organisatie. Ze doen alsof ze de marine zijn maar om te winnen moet je een piraat zijn.”

“Als je dus zegt dat alles anders hetzelfde is, de rijders, de motoren, bandenkennis,… maar wat niet gelijk is het feit dat bij Mercedes of Red Bull HR en de financiële afdeling, speciaal dat laatste met het budgetplafond in het achterhoofd, al het commerciële en alles op het vlak van communicatie rapporteren aan Christian Horner, en wij doen dat niet. Raadt dan eens wie gaat winnen? Red Bull.”

“Als je het op die manier bekijkt is het makkelijk te begrijpen. Als je het niet op die manier bekijkt dan kan je jezelf nog overtuigen dat het ‘oké’ is dat HR niet aan de teambaas rapporteert.”

“Het is niet oké. Het is helemaal niet oké want als je iemand gaat aanwerven en je moet een contract onderhandelen op een dag, zoals dat in de F1 werkt, kan je daar geen twee weken over doen. Als je daar wel twee weken over doet dan kan het zijn dat een speciale kandidaat ergens anders heen trekt. Je moet als een piraat werken.”

Szafnauer was nog maar een jaar aan de slag als teambaas van Alpine en benadrukt dat het tijd vraagt om verandering te brengen.

“Ik denk dat het senior management bij Renault, de CEO, Luca de Meo, net als iedereen in de Formule 1 direct succes wil en helaas werkt dat niet zo,” voegde Szafnauer eraan toe.

“Dus heb ik hem erop gewezen dat het tijd kost en het proces om het te doen, wat er nodig is, en na 34 jaar in de racerij, waarvan 26 jaar in de Formule 1, denk ik dat ik met een zekere mate van ervaring spreek als ik zeg ‘dit is wat er nodig is om een team te veranderen’ en zij wilden het sneller doen dan mogelijk is.”

“Ik kon niet akkoord gaan met een onrealistische tijdlijn, want als je dat doet, is het slechts een kwestie van tijd en raakt iedereen gefrustreerd, dus ik heb een heel realistisch en mogelijk plan opgesteld en ik denk dat ze dat plan met iemand anders wilden inkorten.”