“Enzo Ferrari zou het juichen om een derde plaats nooit aanvaard hebben”

Ferrari
Ferrari

Luca di Montezemolo, de voormalige CEO van Ferrari, heeft kritiek op het feit dat de Scuderia de derde plaats van Charles Leclerc in de GP van België aan het vieren was. Naar eigen zeggen zou Enzo Ferrari zoiets nooit aanvaard hebben.

Vorig seizoen leek Ferrari de grote uitdager van Red Bull te worden in de beginfase van het seizoen maar door een aantal blunders van zowel de rijders als het team is daar niets van in huis gekomen. Toch beëindigden ze het seizoen op de tweede plaats in het kampioenschap en zoals het een topteam betaamt was het doel voor 2023 een plaats hoger te mikken. 

Halfweg het seizoen moeten we echter concluderen dat Ferrari met een vierde plaats in de tussenstand om het wereldkampioenschap voor constructeurs, waarbij ze Red Bull, Aston Martin en Mercedes moeten laten voorgaan, achter de feiten aanholt.

Net voor de zomerstop wist Charles Leclerc een derde plaats uit de brand te slepen en dat werd door het team uitbundig gevierd. Bij Ferrari zien ze het duidelijk als een stap in de goede richting, voor Luca di Montezemolo is het een teken aan de wand dat ze sneller tevreden zijn bij de legendarische renstal.

“Weet je wat ik jammer vind? Dat ze nu juichen om een derde plaats, zoals ze dat in Spa deden,” aldus di Montezemolo tegenover ‘Quotidiano Sportivo’ “Dat is niet waar Ferrari voor staat en dat zou ‘de Oude Man’ nooit aanvaard hebben.”

Enzo Ferrari heeft me veel geleerd. Hij heeft me bijvoorbeeld geleerd om nooit tevreden te zijn. Na een overwinning was hij altijd al aan het denken aan de volgende race.”

“Tegelijkertijd was het hard werken, Enzo haatte vakantie. In augustus hield hij me op kantoor, hij was geen fan van de mensen die in augustus met vakantie gingen.”

“Hij liet me begrijpen dat Ferrari een emotie is die menselijke en sociale waarden hoog in het vaandel draagt in wat ze doet. Het is een voorbeeld van research en innovatie.  In mijn tijd als CEO, tussen 1991 en 2014 heb ik altijd geprobeerd om trouw te blijven aan die les.”

Als het over de rijders gaat van de Scuderia vindt di Montezemolo dat ze er goed aan doen om Charles Leclerc te behouden in de toekomst. 

“Charles zou ik zeker en vast willen behouden. Hij is goed, en als ik eerlijk moet zijn denk ik niet dat er momenteel betere rijders beschikbaar zijn. Maar tegenwoordig is wie er met de rode bolide rijdt het laatste waar het team zich om moet bekommeren.”

“Toen ik CEO was, bouwde ik een ‘Dream Team’ met mensen als Michael Schumacher, Jean Todt, Ross Brawn en Rory Byrne.”

“Kijk, als fan droom ik niet van een Ferrari dat altijd wint maar wel dat ze altijd meedoen voor de titel tot de laatste race, zoals in 1997, 1998, 1999, 2008, 2010 en 2012.”

“Je kan verliezen, maar als hoofdrolspeler en niet in een bijrol.”

Klik hier en bestel jouw F1-merchandise met korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner