“Blij omdat ik Senna versloeg”

Nooit eerder moesten beide heren het tijdens een wedstrijd tegen elkaar opnemen. We keren terug naar 1980. Het jaar dat de nog onbekende Ayrton Senna da Silva verslaan werd door Terry Fullerton.
Het is 1980 en in Venetië is de lente bijna aan haar einde. Op het Italiaanse Jesolo Circuit vinden wedstrijden plaats. De op één na grootste prijs uit de karting kan door slechts één rijder op zak gestoken worden. Ook Ayrton Senna is aanwezig. Als 20-jarige knaap neemt hij nu al voor het derde seizoen op rij deel in de karting. Als teamgenoot moest de Braziliaan zichzelf tevreden stellen met Terry Fullerton, inmiddels 52 jaar. Enige tijd geleden haalde deze voormalig rijder een nog onbekend verhaal boven. Het verloop van zijn wedstrijd, zijn duel met de inmiddels overleden Ayrton Senna. Drievoudig wereldkampioen F1!

“Ik had die dag in de laatste ronde weer kunnen naderen op Senna. Op het rechte stuk besefte ik dat een inhaalpoging mogelijk zou zijn als ik voor de binnenzijde van de bocht zou opteren. In de éérste bocht blokkeerde hij de binnenzijde en gelijk besloot ik me terug naar de buitenzijde van de bocht te begeven. We gingen samen aan hoge snelheid door de daaropvolgende bocht. Vervolgens koos ik opnieuw voor de binnenzijde van de haarspeldbocht. Senna remde later dan ik. Daardoor raakten we elkaar. Senna reed op twee wielen en ik kon hem opnieuw passeren. Achter mij zag ik toen het gat dat hij van me verloren had. Dan heb ik die race rustig uitgereden, zonder enig risico te nemen. Ik ben nog steeds trots op die overwinning”, aldus de 52-jarige Terry Fullerton.

image

Na afloop van die bewuste wedstrijd gaf uiteraard ook Senna zelf zijn mening over het incident met Fullerton. De Braziliaan vond niet dat Fullerton de zege verdiende. Die laatste had zich ondertussen al op de hoogte laten brengen van de woede die Senna had geuit. Uiteindelijk was het wel de toen nog onbekende Senna die kampioen werd in de karting. Later benoemde men zowel Senna als Fullerton tot de beste rijders van de wereld.

Dit was de verklaring van Senna vlak na de wedstrijd op het circuit van Jesolo: “Ik denk dat ik vandaag vooral op moraal vlak gewonnen heb. Fullerton speelde het spel vuil. Indien ons incident niet had plaatsgevonden had ik absoluut gewonnen. De manier waarop hij me passeerde is niet legaal”, zo klonk een teleurgestelde Ayrton Senna in 1980.

Een aantal jaren later, toen Senna inmiddels de beroemdheid was die hij zou worden, zei hij echter dit over Fullerton: “Ik kwam voor het eerst aar Europa, om deel te nemen aan een competitie buiten Brazilië, met Fullerton als ploegmaat, Terry Fullerton. Hij was heel ervaren en ik genoot ervan om met hem te rijden want hij was snel, hij was consistent. Voor mij was hij een zeer complete piloot. En het was puur rijden, puur racen. Ik houd dat als een goede herinnering.”

image
Foto’s aangeleverd door Terry Fullerton
a:1:{s:9:”file_name”;s:18:”Untitled-3-C_2.jpg”;}
Fernando Alonso kon in Silverstone voor het eerst dit seizoen proeven van de overwinning en dat doet naar meer verlangen.
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}

Bestel het boek van Haas F1-teambaas Guenther Steiner: Surviving to drive!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
bol7daagsebol7daagse
Facebook
Twitter
WhatsApp
Email
Print