Charles Leclerc onthult oorzaak van ‘fysieke problemen’ bij F1-piloten tijdens GP van Qatar

Ferrari
Ferrari

Na afloop van de GP van Qatar bleek dat heel wat rijders op fysiek vlak enorm diep hadden moeten gaan. Verschillende rijders geraakten amper uit hun F1-bolide of moesten naar het medisch centrum voor een controle of behandeling. Volgens Charles Leclerc heeft een belangrijke factor bijgedragen aan de fysieke veldslag.

F1-piloten staan gekend voor hun ongelooflijke fysieke paraatheid maar desondanks was het voor velen toch een verrassing dat er tijdens de GP van Qatar zoveel rijders fysiek uitgeput over de finish kwamen. Logan Sargeant gaf zelfs op tijdens de race terwijl Esteban Ocon zelfs moest overgeven tijdens de race.

Volgens Ferrari-rijder Charles Leclerc was de GP van Qatar inderdaad een ongelooflijke fysieke beproeving en hebben daar verschillende factoren toe bijgedragen.

“Ik denk dat dit voor iedere rijder in zijn F1-carrière de zwaarste race is geweest. Geen uitzondering, iemand die zegt dat dit niet het geval was die geloof ik niet,” aldus Leclerc na afloop van de GP van Qatar. “Het belangrijkste aspect is het feit dat we drie pitstops moesten doen. Dat betekende dat er geen bandenmanagement was tegen hoge snelheid en dat ene na de andere kwalificatieronde werd gereden.”

“Het is zelfs niet de fysieke voorbereiding, het is de dehydratie die op zo’n manier plaatsvindt dat je zicht slechter wordt, je hartslag schiet omhoog en het is erg moeilijk om dat allemaal te controleren.”

“Misschien volgend jaar, wanneer we onszelf in dezelfde situatie bevinden, dat we dit dan onder de rijders moeten bespreken.”

Volgens Leclerc heeft de dehydratie ongelooflijke gevolgen voor de rijders en dat gecombineerd met erg warme temperaturen zorgde ervoor dat de rijders buitengewoon moeilijke omstandigheden moesten overwinnen.

“Ik wil niet al te veel in detail gaan maar ik denk dat het moeilijk om te voorwoorden is hoe zwaar het was,” aldus Leclerc. “Er is heel wat dehydratie, je kan niet drinken want het lijkt veel meer op warme thee want je drank is meer dan 60 graden warm. Het is dan ook ongelooflijk moeilijk om jezelf te hydrateren en dan ook nog eens de g-krachten, dat zien jullie niet.”