Charlie Whiting gaat teams waarschuwen voor valse pitstops

Mercedes probeerde afgelopen weekend het team van Williams op het verkeerde been te zetten met een “valse” pitstop, iets wat volgens de regels echter niet wordt toegelaten.

Tijdens de veertiende ronde zagen we de mecaniciens van Mercedes zich klaarmaken voor een pitstop, die er uiteindelijk niet kwam. Teambaas Toto Wolff gaf achteraf toe dat dit een afleidingsmanoeuvre was naar de jongens van Williams toe. De actie van de renstal uit Brackley zorgde tevens voor plezante berichtjes tussen Wolff en zijn echtgenote Susie Wolff, testrijder voor Williams.

“Ik kreeg van mijn vrouw een berichtje via Whatsapp … ‘Denk je dat je ons voor de gek kan houden? Ha ha ha!’ stuurde ze.” vertelde de Mercedes-teambaas nadien.

Dit soort acties is volgens het sportief reglement echter niet toegelaten. De regels leggen teams op dat hun personeel enkel de pitlane mag betreden net voor ze aan een wagen gaan werken, en vervolgens terug de garage in moeten wanneer hun job gedaan is. Er kwam echter geen actie tegen Mercedes tijdens of na de race.

“Omdat we op dat moment niet wisten of Mercedes al dan niet zou stoppen.” zo verklaarde koersdirecteur Charlie Whiting. “En dat weten we eigenlijk nog steeds niet. Enkel hun verklaring achteraf dat het om een dummy-pitstop ging betekent dat ze enigszins bevestigen dat ze niet gestopt zouden zijn.”

Whiting wil echter niet dat Mercedes een voorbeeld zou kunnen zijn voor de anderen in de toekomst, en zal de teams daarom nog eens extra op de betreffende regels wijzen in de aanloop naar de GP van Hongarije.

“Op deze manier de pitlane betreden, zonder aanleiding, is niet toegelaten. De moeilijkheid is echter om te bewijzen dat het daadwerkelijk om een overtreding gaat. Ik zal danook alle teams waarschuwen dat we in de toekomst een sluitend bewijs zullen eisen dat ze wel degelijk van plan waren een pitstop uit te voeren.”
a:0:{}
Gewoon nieuwsitem
a:0:{}