Christian Horner: “In 2024 zal je pas de gevolgen van onze beperkingen in windtunneltijd zien”

Red Bull Content Pool
Red Bull Content Pool

Een jaar geleden werd Red Bull door de FIA bestraft voor het overschrijden van het budgetplafond. Er volgde een boete van 1,8 miljoen Britse pond en ook een beperking in de windtunneltijd die elk team tot zijn beschikking krijgt naargelang zijn eindpositie in het constructeurskampioenschap. Horner vertelt ons dat de volledige gevolgen daarvan nog steeds niet helemaal zichtbaar zijn geweest. 

De beperkingen in windtunneltijd die mee deel uitmaken van de maatregelen die de FIA nam voor het overschrijden van het budgetplafond zitten er bij Red Bull op. Van de beperkingen hebben we echter weinig gezien, Red Bull domineert dit seizoen door zowat bijna alles te winnen wat er te winnen valt. Voorlopig wonnen ze enkel in Singapore niet, de rijders- en constructeurstitel hebben ze al naar zich toegetrokken en dat op een haast ongeziene wijze.

Horner vertelt ons echter dat we in 2024 pas het resultaat of eerder de beperkingen van deze maatregelen zullen zien: “De volledige impact is nog niet te zien, het heeft vooral onze ontwikkeling van dit jaar voor de wagen van volgend jaar beperkt. We hebben gelukkig vanaf het begin van dit seizoen een sterke auto op de baan gezet en dat heeft ervoor gezorgd dat we onze focus vrij snel op volgend jaar konden leggen.”

Dit jaar worden er geen boetes of sancties opgelegd, alle teams zijn geslaagd voor het boekjaar 2022. 

“De FIA gaat enorm gedetailleerd te werk hierin. We hebben een volledige doorlichting meegemaakt deze zomer.”

“De regels zijn ook zeer complex” aldus Horner. “De FIA leert ook van hun kant en de regels zijn geëvolueerd. Op basis van wat we het afgelopen jaar hebben gezien hebben ze behoorlijk goed werk afgeleverd.”

In 2026, wanneer er een nieuw reglement wordt ingevoerd, wordt er ook een extra limiet ingesteld bij de motoren. Alpine interim-teambaas Bruno Famin vertelt ons dat dat het er allemaal niet makkelijker opmaakt. 

“Wij werken in Viry in onze motorfaciliteit aan verschillende projecten tegelijkertijd: Formule 1, Formule E en het Le Mans programma. Het is soms gewoon heel moeilijk om de juiste kosten aan het juiste project toe te wijzen. We krijgen echter veel hulp van de FIA, samen leren we dus. Het proces wordt zo verbetert maar het blijft enorm complex.”

Geschreven door Vincent Bogaerts

Klik hier en scoor Sinterklaas-deals met een grote korting!
Steun F1journaal.be en bestel via onderstaande banner
Sint 2023Sint 2023